Eğitim Sitesi

Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı?

Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı?

Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı?

Evet,böyle iki yer mevcut.

 

Birincisi Batı Antartika’daki Marie Byrd Land’dir.O kadar uzaktır ki hiçbir hükümet orayı istemiyor gibidir.

 

Yerkürenin üzerinde oldukça geniş bir alan kaplar.Güney Kutbu’ndan başlar Antarktik sahil şeridine kadar uzanır,yüzölçümü 1.610.000 km karedir.İran ya da Moğolistan’dan daha büyüktür.Fakat yaşama o kadar elverişsizdir ki,bölgedeki tek kalıcı üs ABD’ye aittir.Marie Byrd Land,ismini orayı keşfeden Tuğamiral Richard E. Byrd’ün karısından almıştır.Richard E. Byrd (1888-1957) burayı 1929 yılında keşfetmişti.Dünyanın bir ucundaki bu araştırma istasyonu John Carpenter’ın klasik korku filmi The Thing / Şey (1982) için ilham kaynağı olmuştu.

 

Antarktika’non geri kalanı 12 ulusun 1961′de kurduğu Antarktika Antlaşması sistemi tarafından yönetilir.Bu anlaşma kıtayı bilimsel bir alan olarak korumuş ve oradaki her türlü askeri etkinliği yasaklamıştı.En büyük alanlar kıtayı ilk keşfeden ulusların kontrolündedir (İngiltere,Norveç,Fransa), arkasından da en yakın olanlar gelir (Yeni Zelanda,Avustralya,Şili,Arjantin).Marie Byrd Land’in ötesindeki okyanus,Güney Pasifik’e,hiçbir ülkenin üzerinde kendisinin diye hak edecek kadar yakınında olmadığı boş yerlere kadar uzanır.

 

Egemenlik altında olmayan bir bölgeye verilen resmi ad Terra nullius‘tur, bu ‘tarafsız bölge/sahipsiz toprak’ anlamına gelir.Marie Byrd Land mevcut en büyük örnek olmakla birlikte, Afrika’daki küçücük bir bölge de bu ünvana sahip olduğunu iddia edebilir.

 

Mısır ve Sudan arasındaki Bir Tawil Üçgeni ikisine de ait değildir.1899 yılında bölgenin kontrolünü ellerinde olan İngilizler haritada çöle dümdüz bir çizgi çekerek iki ülke arasındaki sınırı belirledi.Böylece Bir Twal Sudan’da, Halai’b adı verilen komşu bölge de Mısır sınırları içinde kaldı.Aynı sınır 1902 yılında daha kıvrımlı bir şekilde yeniden çizildi.Bir Twail (Arapça’da ‘su kuyusu’ anlamına gelir) Mısır’ın; Halai’b ise Sudan’ın oldu.

 

İki ülkenin Buckinghamshire kadar büyük (2.000 km2) olan Bir Twail için birbirini yediğini düşünebilirsiniz,ama yemiyorlar.İkisinin de istediği yer aslında Halai’b'in verimli toprakları,üzerinde yaşayan insanları ve bir de Kızıl Deniz’e sahili var,üstelik 10 kat daha büyük.Halaib’i şu sıralarda işgal eden Mısır, 1899 sınırını göstererek bölgede hak iddia ediyor.Sudan bu iddiayı reddederken 1902 tarihli değişiklikten dem vuruyor.İki taraf da aynı nedenle Bir Tawil’i tanımıyor.

 

Dünya üzerinde en çok ihtilafa düşülen yer ise Spartly Adaları.Güney Pasifik’te bulunan ve hiç nüfus barındırmayan bu takımadalar 750 adacıktan oluşuyor: Dört kilometrekarelik toprak toplam 425 bin kilometrekarelik denize yayılmış.Zengin balıkçılık alanları,olası petrol ve gaz bölgeleri yüzünden altı ülke burası üzerinde hak iddia ediyor: Filipinler,Çin,Tayvan,Vietnam,Malezya,Brunei.Brunei dışındakilerin hepsi bölgede askeri birlik bulunduruyor.Filipinler konuyla ilgili iddialarını güçlendirmek için kamu sektörü çalışmalarından oluşan bir ekibe dönüşümlü olarak adalardan birinde yaşamaları için ücret veriyor.Aslında bu sanıldığı kadar keyifli bir iş değil: Tropikal toprak parçasının bütün büyüsü 30 dakikada sona eren geziyle kısa sürede tükeniyor.

add

tag sahipsiz toprak Dünya üzerinde hiçbir ülkeye ait olmayan toprak parçası varmı? ilginç bilgiler toprak parçası merak edilenler

Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı? Hakkında Yorum Yazın...

  

Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı? Hakkında Yorumlar

murat orda yaşamak lazım 2019-11-01

şehmuz taş değil buz onlar! 2016-06-06

sade vatandas ulkeyi terk edip oralara gitmek lazim yasanacak hal kalmadi 2014-12-07

türker gs çalışkan bilim vay be gerçektende çok garip dimi. Vallaha yani ben bile bu toprağı beğendimde şey o toprak bence bu resimdeki taşa benziyor. sanki kırılmış. onu kim kırdı. kim kırdıysa baya güçlüdür ya demi he he :D :D :D :D 2014-06-25

Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Dünya Üzerinde Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Toprak Parçası Var Mı?