Memur sendikaları hükümetle bugün masaya oturuyor
Memur sendikaları, milyonlarca memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için hükümetle masaya oturuyor. Sendikalar hükümetten ne istiyor, süreç nasıl işleyecek?
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, her hizmet kolunda en fazla üyesi bulunan sendikanın katıldığı toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türkİmar-Sen, Türk Eğitim-Sen; Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen ve Bem-Bir-Sen ile KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen memurları temsil edecek.
En fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen temsilcileri de hazır bulunacak.
Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Kamu İşveren Kurulu; Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikası temsilcilerinden oluşacak.
Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
Süreç nasıl işleyecek?
Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.
Kurul'un 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.
Akyıldız: "Ücretler açlık sınırının üstüne çekilmeli"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "tespitlerine göre 350-400 bin dolayında kamu görevlisinin 860 YTL olan açlık sınırının altında ücret aldığını" ifade ederek, "2008'de, öncelikli olarak bu kesimin ücretleri açlık sınırının üstüne çekilmelidir" dedi.
Kamu çalışanlarının yüzde 28'inin "açlık sınırının altında ücret aldığını" öne süren Akyıldız, "Açlığı gözlemlemiyoruz, bizzat yaşıyoruz. Sorunlarımıza kesin çözüm bulmak amacıyla siyasi iradeden ve Kamu İşveren Kurulu üyelerinden samimi bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmelere bizzat katılarak, memurların haklı taleplerini birinci ağızdan dinlemesini arzuladıklarını bildiren Akyıldız, "Eğer siyasi irade taleplerimizi kabul eder ve kamu görevlilerinin sorunlarını çözme yolunda bir taahhütte bulunursa, makul bir plan çerçevesinde alacaklarımızı önümüzdeki yıllara dağıtabiliriz" diye konuştu.
Akyıldız, "Talep ettiğimiz artış, düşük dereceli kamu görevlilerine yüksek, yüksek dereceli kamu görevlilerine nispeten daha az oranda hesaplanmıştır. Kamuda çalışan en düşük işçi ücretine yüzde 34.5 zam yapılmıştır. Bizler de en düşük dereceli memur maaşına yüzde 36.5 zam talep etmekteyiz. Buna göre, tüm kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama olarak da yüzde 10 zam talep etmekteyiz. 2008 için öngördüğümüz bu makul talebimiz, 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan bin 130 YTL'ye çekilmesi ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlıdır" dedi.
Aksu: "250 YTL zam ve enflasyon farkı"
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, 2007 yılı toplu görüşmelerinde tüm memurlara 250 YTL seyyanen zam ve enflasyon farkının verilmesini istediklerini belirterek, "Bu da devlete 3 katrilyon lira ek yük anlamına geliyor" dedi.
Aksu, Memur-Sen'e bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin katılımıyl atoplu görüşmeler öncesinde Bahçelievler'de bulunan Abidin Pak Öğretmenevi önünde basın açıklaması yaptı.
Toplu görüşmelerin bugün başlayacağını hatırlatan Aksu, bu döneme girilirken "sendikaların en büyük handikabının mevcut 4688 sayılı yasa olduğunu ve bu yasanın ILO normlarına uymadığını" ifade etti.
Memur-Sen'in 3 yıldır toplu görüşmelere katıldığını ve her dönemde memur lehine kazanımlar elde edildiğini dile getiren Aksu, "Grev ve toplus özleşme hakkı olmayan, alınan kararların uygulamasında bir yaptırım içermeyen bu görüşmelerin bu yıldan sonra toplu sözleşme olarak yapılmasını istiyoruz" dedi.
haber7
tarihli haber
Dersimiz.com Haber