İlköğretim öğrencilerinin "yaratıcılığını kullanma, eleştirel düşünme, araştırma yapma, problem çözme" gibi becerilerini geliştirmeyi amaçlayan "performans görevleri", evde değil öğretmenlerin rehberliğinde sınıflarda yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er imzasıyla "Ölçme ve Değerlendirmede Tereddüt Edilen Hususlar" başlıklı genelge yayımlandı.
Genelgede, özellikle öğrencilerin "performans görevleri"ni nasıl yapacaklarına ilişkin esaslara yer verildi.
Genelgede, bir süre önce yenilenen ilköğretim programları doğrultusunda ölçme ve değerlendirme amaçlı uygulamalar yürütüldüğü belirtilerek, bu çerçevede öğrencilere "performans ödevi" verilmesinin öngörüldüğünü anlatıldı. Ancak daha sonra, "performans ödevi"ni öğrencilerin velilerinin yaptığının veya öğrencilerin ödevi internetten ya da bir kaynaktan doğrudan bilgi aktararak hazırladığının anlaşıldığı vurgulanan genelgede, bu nedenle "performans ödevi" yerine "performans görevi" uygulamasının getirildiği belirtildi.
"Performans görevi"nin problem çözme, okuduğunu anlama, yaratıcılığını kullanma, araştırma yapma, eleştirel düşünme" gibi becerilerini geliştirmeyi amaçladığı belirtilen genelgede, bu çerçevede çeşitli çalışmalar yürütüleceği kaydedildi. Öğrencilerin becerilerini kullanmalarına imkan vermesinden dolayı bu tür çalışmalar yapılması gerektiği belirtilen genelgede, performans görevlerinin öğretmenlerin gözetiminde yürütülmesinin önem taşıdığı vurgulandı.
Genelgede, "Gerek görüldüğü takdirde çalışmanın araştırma ve veri toplama gibi ön hazırlıkları sınıf dışında, ürünün oluşturma ve sonuçlandırma aşamaları ise sınıf içinde yapılmalıdır. Böylece öğrencilerin görevi yaparken sergilediği performans öğretmen tarafından gözlenerek daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilmiş olacaktır" denildi.
Genelgeye göre, öğrenciler her dersten proje almak zorunda olmayacak.
Öğrencinin bir dersten birden fazla proje hazırlaması halinde projelerin ortalaması değerlendirmeye katılacak. Ancak performansı belirlemeye yönelik çalışmaların her dersten yapılması zorunlu tutuluyor.
Performans görevleri, "röportaj yapma, deney düzeneği hazırlama ve deneyi sonuçlandırma, anket yapma, poster hazırlama, hayatta karşılaşabileceği problemi çözme, maket hazırlama, araştırmalardan elde ettiği bilgilerden yararlanarak bir sonuca ulaşma, öykü yazma" gibi çalışmalardan oluşacak.
Performans görevlerinin sayısı, öğrencilerin gelişim düzeyleri, ilgi, istek, öğrenme ihtiyaçları, okul ve çevre imkanlarına göre her yarıyıl için öğretmen tarafından belirlenecek. Ancak görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım derslerinde öğrenci başarısının belirlenmesi ise öğretim programlarında belirtilen ölçme ve değerlendirme etkinliklerine göre yapılacak notla değerlendirilmeyen seçmeli derslerde ise performans görevlerini öğrenciler isterlerse yapacaklar.
Öğrencilerin her dönem ders ve etkinliklere katılımını gösteren çalışmalar, "Ders ve Etkinliklere Katılım Puanı" olarak not çizelgesinde yer alacak. Dönem sonunda bu çalışmaların ortalaması not çizelgesine tek not olarak yansıtılacak.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
Onur okulda internet bilgisayar odalarını kapatıyorlar
çocuk ya internet cafelere alışacak yada ailesinin akrabalarından ödevi araştırmasını isteyecek halle getirdiler
eşimin yiğenin ödevini int. araştırıp veriyorum sürekli ne ben nede eşim ailesine durumu anlatamıyoruz ödevi çocuğun yapması gerekiyor ve okulda yapması gerekiyor.
zuhal arkadaşlar bende katılıyorum sizlere evet dogru bişeydir. ama uygulanma konusunda ki zorlukları göz ardı edenlere sormak lazım birde diyilmiş ki unutmayalım herşey çocuklarımız için ne saygısızlık kim diyor ki bunlar bizim için gelde uygula o zaman müfredat zor yetişiyor.nasıl sınıfta pyapılacak.anlatırmısınız.dışardan konuşmakkolay.ögretmenleryetiştirmek için yapacaklar ve cocuklar için ne kadar sağlıklı olcaak size soruyorum.
Raşit Vallahi ben bu yeni müfredat programının bizim ülkemize üç numara büyük geldiğini düşünüyorum.Eğer sınıflarımız on-onbeş kişilik olsa,velilerimiz daha bilinçli olsa,okullarımızın fiziki imkanları ileri düzeye olsa,birleştirilmiş sınıflar olmasa,öğretmenlerin ders yükü daha az olsa,bir sürü konuyu yetiştirmek için parçalanmasak,eğitim-öğretim dışında bir de bir yığın evrakın içinde boğulmasak iyi bir program diyebilirdim.Fakat bu şartlarda öğretmene de,öğrenciye de eziyettir.Yazıktır,günahtır bunca insanın zamanına emeğine.Ülkemizin geleceğiyle oynanıyor.Bu programı bir İskandinav ülkesinden almışlar.peki iskandinav ülkelerinin öğrenci sayısının nüfusuna oranı ve de öğrenci başına düşen öğretmen sayısında da örnek alsalar ya bu ülkeleri.
örtmen öğretmenlik sonuçta vicdani bir meslek,vicdanımızı rahatlatmak için,ne denilirse yapar olduk.Buda bizim performans görevimiz olsa gerek.
semra keşke enerjimizi sadece sınıfta kullanmamıza izin verseler.belge yığınlarını düşünmekten, öğretmenlik dışında beklenen görevleri teneffüslere,mesai dışına sıkıştırmaya çalışmaktan(yetmiyor tabi)mahvoluyoruz.eğitimi böyle yaparak kalitesiz hale getiriyorlar.tüm stresimiz sınıfa yansıyor böyle olunca.çocukların karşısında teleşlı ve panik hale geliyoruz.umarım bir gün sadece öğretmenlik yapabiliriz
ÇİĞDEM kazanımlar için verilen süreler zaten bazı dersler için az. sınavlar için 1 ders saati boşa giderken bir de dersi öğrencilerin performans görevlerini yapmaları için harcayacağız. eee biz hangi arada kazanımları vereceğiz?
nur Performans görevi araştırma, zaman, emek ve de en önemlisi düzenli bir ev ortamı gerektiriyor.Kasabada öğrenci performans görevi için kısıtlı imkanlarla araştırma yapıyor,okulda öğretmeninden kısıtlı zaman içerisinde rehberliği de alıyor eve geliyor manzara süper: Çalışma odası değil çalışma odaları+yemek odası+ yatak odası+tv izleme odası. Cümbür cemaat tüm nüfus ve farklı istekler bir arada. Zavallı öğrenci büyüklerin sesli muhabbetleri, tv nin dikkat dağıtan sesi, kardeşleri, hatta evin küçüğünün yer yer çalışmalarına saldırması arasında, bulabildiği kısıtlı alanda performans görevini yapacak. Öğretmen de ölçecek. Kaynak kullandı mı?, Düzgün mü? Yeni bir şeyler ortaya çıkmış mı ? vb. ADALET! Bir yığın kağıt israfı.
nur Performans görevi araştırma, zaman, emek ve de en önemlisi düzenli bir ev ortamı gerektiriyor.Kasabada öğrenci performans görevi için kısıtlı imkanlarla araştırma yapıyor,okulda öğretmeninden kısıtlı zaman içerisinde rehberliği de alıyor eve geliyor manzara süper: Çalışma odası değil çalışma odaları+yemek odası+ yatak odası+tv izleme odası. Cümbür cemaat tüm nüfus ve farklı istekler bir arada. Zavallı öğrenci büyüklerin sesli muhabbetleri, tv nin dikkat dağıtan sesi, kardeşleri, hatta evin küçüğünün yer yer çalışmalarına saldırması arasında, bulabildiği kısıtlı alanda performans görevini yapacak. Öğretmen de ölçecek. Kaynak kullandı mı?, Düzgün mü? Yeni bir şeyler ortaya çıkmış mı ? vb. ADALET! Bir yığın kağıt israfı.
sanane bence çok saçma resmen öğrencilere işkece
salim özdemir sayın eğitimciler,3. ncü sınıfa giden bu yaştaki çocuğun bu ödevi nasıl hazırlamasını bekliyorsunuz .Biz velisi olarak bile bu işi çözemedik .Öğretmeni hiç bir yönlendirme gösterim yapmadan tutuştur eline yolla evine mantığıyla hareket ederek öğrencinin kendisinden çok velileri çözsün mantığıyla verilmiş. Benim sizde ricam ,ETÜD adı altındaki paralı çalımaların takip edilmesi,öğretmenlerin verdikleri bu gibi ödevleri anlatarak dersişlemesini istiyorum . yoksa ben hergün eve geldiğimde baba bunu verdiler ama sen bilirsin sorusuyla karşılaşırım O zamanda ödevin öğrenciye değil babaya verildiğiğ düşüncesi meydana gelir.Kısaca nalatmak istedim şuydu bence öğrenciden daha çok öğretmenlerin becerilerini araştırılması lazım . SAYGILARIMLA.
ahmet özcan performans görevleri diye anılan ve dereceli ölçeklerle ölçüt kulaandığımız bu etkinlik öğrencilere uyguladıgımız angaryadan baska bir şey değil ve aynı zamanda subjektif olmakta bu bir yadsınamaz bır gerçektir çünkü herkesin her konuda ve her zaman aynı performansı göstermesini bekmek çok yanlıs
Yazılan son 11 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 11 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku