Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, değiştirilecek olan orta öğretim sınıf geçme yönetmeliği ile ilgili popülizm yapmadıklarını söyledi. Çelik, mevcut sistemin önemli kaynak israfına neden olduğunu belirterek, bu duruma çözüm bulmaya amaçladıklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Şubat ayında Türk-Eğitim Sen Genel Başkanı seçilen İsmail Koncuk'a ziyarette bulundu. Türk-Eğitim Sen Başkanı Koncuk ziyaret sırasında, Bakan Çelik'e eğitim sorunlarıyla ilgili bir rapor sundu. Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Çelik'in 5 yıldır bu görevi yerine getirdiğini hatırlatarak, kendisinden eğitim çalışanlarının taleplerinin çözüme kavuşturmasını beklediklerini belirtti. Koncuk, yeni çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliğine dikkat çekerek, bu konuyla ilgili taleplerini ilettiklerini ve eksikliklerin giderilmesi istediklerini kaydetti. Sınıf geçme yönetmeliğinde yapılacak değişikliğe de değinen Koncuk, disiplinsizlik konusunda önemli sorunların yaşandığını, altı zayıfla sınıf geçmenin eğitim sisteminde yeni bir gevşekliğe yol açacağını savundu. Koncuk, yeni çıkarılacak yönetmelikte öğretmen etkinliğinin en üst seviyeye çıkarılmasını istedi.
Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 milyon memur ve 20 milyon üzerindeki öğrencisiyle büyük bir camia olduğunu ve aksaklıkların yaşanabileceğini söyledi. Yönetici Atama Yönetmeliği ile ilgili olarak uygulamanın anlaşılırlığını arttırmak için bir genelge yayınlayacaklarını kaydederek, uygulamada aksaklık olması halinde müdahale edeceklerini açıkladı.
"ÖĞRENCİ AFFI KONUSUNDA TAVİZ VERMEYECEĞİM"
Yeni sınıf geçme yönetmeliği hazırlıklarını işaret eden Bakan Çelik, yönetmeliğin hala çalışma halinde olduğunu söyledi. Çelik, "Biz asla popülizm yapmadık ve kimse de bize popülizm yaptıramaz. Örneğin bir af meselesi var. Geçen yıl bir çok kampanyalar yapıldı, mesajlar atıldı, mailler çekildi. Ama ben bu konuda taviz vermedim. Bundan sonrada vermeyeceğim. Ama bu konuda oturulur konuşulur. Eğitim sistemine yararı olup olmadığı tartışılırö diye konuştu. Çelik, eğitim sistemine zararlı olacak hiçbir şeyi yapmayacaklarını kaydetti.
Milli Eğitim Bakanı Çelik mevcut sistemde 13 dersten 10'nu geçen fakat 3 dersten kaldığı için sınıfta kalan, öğrenciler bulunduğunu söyledi. Bu öğrencilerin başarılı olduğu 10 dersi tekrar okumak zorunda kaldığını anlatan Çelik, "Bu durumda 100 binlerce kişi sınıfta kalmış olunca kaynak israfı oluyor. Öğrencilerin veremediği derslerden geçmesi ya da ders affı söz konusu değil. Kaynak israfını çözüm bulamaya çalışıyoruz" diye konuştu. Bakan Çelik bu konu da orta yol bulmaya çalıştıklarını söyledi.
Gazetecilerin ÖSS nedeniyle öğrencilerin rapor aldığını hatırlatması üzerine Bakan Çelik, "Bu durum ÖSS sisteminin bir sonucudur. Bu ÖSS yapısı ortaöğretim kurumunu felç etmiştir. Uzun vadeye yararak 'ÖSS'de yeni bir model oluşturacağız' dedik. Haziran ayı içinde ÖSS'yi yeni bir formata sokmak için geniş katılımlı bir toplantı yapılacak. ÖSS sistemine geçiş kademeli olarak yapılacak" diye konuştu.
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
xpyazilim@mynet.com yapmayın sayın bakan. bu populizm değil de nedir. ben öğretmenim. derste hangi öğrenciye kendimi dinleteceğim. sizden daha çok eğitimin içindeyim. bu yönetmelik hiçte hayırlı sonuçlar doğurmayacak. çocuk mutlaka okuyacaksa o zaman açık lise okusun. açık liseyi kolaylaştırın. sizce çalışanla çalışmayanın aynı değerlendirilmesi hakkaniyete ne kadar uygun.
ebru illaki bi değişiklik yapılcak ozaman çalışanın hakkının yenmediği bi sistem düzenlense en iyisi...
Asil Özdemir Geçtiği dersleri tekrar okumaları kaynak israfına neden oluyorsa bu gibi öğrencilerin aynı dersleri almalarını engelleyin. Ama asla ve de asla sınıfını başarmamış bir öğrenciyi bir üst sınıfa kabul etmeyin. Aksi halde alt sınıftan dersleri olan öğrencilerin üst sınıfı haydi haydi başarırlar demek istersiniz. Bu da akuma yazması yok ama çok iyi roman yazar demiş gibi olursunuz. Ama bakan beyin sorunu eğitimin nasıl olması gerekir değil. Nasıl etsekte bu işi ucuza getirsek der gibidir.
gazali ALLAH aşkına yapmayın sunu bakanım.Biz Öğretmenlerin değeri kalmamıştı bızlerı tamamaen yok edeceksiniz
ben özgürüm sayın çelik hiç düşünyo mu bu öğretmenler nasıl öğrencilerle başedecek diye nasıl susturacak öğrenciyi ya bana söylesin allah öğretmenlere yardım etsin
Fizikçi Baba Değerli arkadaşlarım,hepinizin bildiği gibi her zorluk beraberinde yeni fırsatlar getirir. Bakanımızın açıkladığı 13 dersten 10 tanesini geçip 3 tanesinden kalan bir öğrencinin sınıfta kalmasından bahsedeyim biraz.
Amaç sayısal olarak lisede okuyan sayıyı artırıp % olarak sınıf geçme başarısını %100 yapmaksa diyecek bir sözüm yok.Zaten bu yönetmeliğe gerek yok, şimdiki yönetmeliğe göre öğrencinin yıl sonu ortalaması 2,50 ve üzerindeyse öğrenci ortalamayla problemsiz geçiyor. Nitekim geçen yıl Fizik-Kimya-Matematik dersleri zayıf olan bir öğrencimiz 2,51 ortalamayla üst sınıfa geçti. Ortalama yükseltme sınavına 3 değil de bütün derslerden girmesine karşı değilim ama 5-6 zayıfla öğrencinin üst sınıfa geçmesini uygun bulmuyorum.
Eğer ki eğitimden bahsediyorsak;saha kenarından futbol maçını izleyen teknik direktöre değil, sahada oynayan oyuncuya itibar göstereceğiz. Tüm öğretmen arkadaşlarımla sahada oynayan oyuncularız.Bu sahadaki her türlü iyi ya da kötü olabilecek gelişmeyi kusura bakmasınlar ama teknik direktörlerden daha fazla tecrübemizle yaşıyoruz.
Türkiye'deki tüm liselerin katılacağı bir anket düzenlensin, acaba kaç kişi bu düzenlemeye evet der???
Hiçbir öğrencimizin eğitim-öğretimin dışına çıkarılması taraftarı değiliz ama aynı zamanda iyi öğrencilerimize kötü örnek teşkil edip tembelliği yaygınlaştırmasına da taraftar değiliz.
Umarım sesimizi duyarsınız. Tüm öğretmen arkadaşlarıma başarılar dilerim.
cevdet eğitimi falan düşündüğü yok bakanın,fazla para gitmesin derdinde evet çok para gitmesin milletvekillerimiz ne yapar sonra parasız!gerçi bunun ceremesini vergileri arttırarak millete ödetirler.vekillere bişey olmaz!!!
cafer kara sistemde not önemli değil bence insanlar sınavda kendi bileklerinin hakkı ile kazanmalıdır. öğretmenler arasında fark vardır dersler aynıdır bazısı kazık sorar bazısı kolay öğrencilerin bilgi düzeyi eşit olsa bile bu verilen notlar kader belirler bu not sisitemnin kalkması gerekir. hep öğrenciler sorgulanmasın öğretmenler de öğrencilere sorulsun ne yapıyor ne öğretiyorlar. eğer ille de not verilecekse genel bir sıbnav ile not verilebilir.
mosela Böyle saçma bir düşünce ve uygulama hangi ülkede var acaba.Sayın bakan maliyeti düşürme çabasında olduğunu açıkça söylüyor.Ülkenin geleceğini emanet edeceğimiz gençleri hiç düşünmeden böyle bir kararın alınması ne kadar da üzücü bir durum.Çalışan öğrencileri bile tembellik yapmaya davet eden, öğretmeni tamamen devreden çıkartan böyle bir yönetmeliğin uygulanmaya konulması çok yanlış olacaktır.Eğitimin kalitesini bu kadar aşağıya çekmek ne derece doğrudur.Mevcut sistem bile hala lise seviyesine gelen ama okumayı yeni söken öğrencilerin artmasına sebepken durumu daha da kötüye götürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.
Eğitim sistemini berbat bir hale getirdiniz zaten.Daha da kötüleştirmeye hakkınız yok.Bu ülkenin size oy vermeyen aklı başında insanlarının seslerine de kulak verin artık.Bu ülke hepimizin...
m İlköğretimde kalması gereken öğrencileri geçire geçire artık kalma olayını ortadan kaldırdık. İstesekte bırakamayız zaten. İlköğretimlerde öğrenci yaşı küçük olmasına rağmen müthiş bir disiplinsizlik var. Bu liselerde çoooook daha kötü sorunlara yol açacaktır. Çalışanla çalışmayanın ayrımına varılamıyor ayrıca. Hakkıyla aldığı notlarla geçen öğrenci yazılı notları 10 20 30 olan öğrencilerin nasıl sözlü vb. ile geçirildiğini görünce ne hissedecek bilemiyoru.Bir yurdum klasiği vergi borcunu ödemeyenlere vergi affı gelmesi gibi. Tabi böyle yetişen çocuklarda ilerde hiçbirşeyi takmayacak. Nasıl olsa hallolur diyecek. Bazen komplo teorileri aklıma geliyor kendime gülüyorum. Sanki birileri bizim eğitim sistemimizi çökertmeye çalışıyor gibi. Neyse yeterince içimi döktüm galiba. Bu beni bir 6 ay idare eder. :) Saygılar.
adaletsizlik nasıl yani benim diğer sayfada okuduğum açıklamalara göre ve haberlerde dinlediğime MEB in aldığı karar 2 tane zayıfı olan öğrenciler sınıfını gecebilecekmiş bn 8.sınıf öğrenciisiyim benim 1 tane zayıfım var ve sırf o bir zyıf için dier 12 dersi tekrar mı okuyacağım böle saçmalık böle adaletsizlik böle öğrenci hakkı yenilen yer varmı bzden başka allah aşkına yapmayın ya böle şey olurmu yazıktır gunahtır bizlere 1 zayıfım var die sınıftamı kalıcam şimdi olurmu öle seyy lütfen biraz insaflı davranın ve bir daha düşünün bizim basımızı yakmayın yaa allah rızası için elinizi vicdanınıza koyun biraz bakanım..!!o bir zayıf yüzünden diğer 12 dersi tekrar 1 sene boyunca okuyan öğrenci tek ben olmayacağım başkalarıda olacak sizinde evlatlarınız var nasıl vicdanınız rahat edecek sırf o bir tane 1im var die sınıfta mı kalınır...
tanju bakanım çok güzel bir sistem olduğuna inanıyorum vede size katılıyorum
arif sayın çelık ıyı de siz sinifta kalan öğrencilerin ruhsal sağliğini hiç düsünüyormusunuz yapmayın.
oğuzhan ben 8. sinif öğrencisi olan bırıyım tamam bır hata yaptım zayıfım var ama sayın bakan bırde bızım ruhsal sağlığimizi bır dusunun eğer bız sinifta kalırsak o 1 yılda nasıl uyum sağlayabiliirizkı yasıtlarımız lıseye giderken bizi bir dusunun lutfen yapmayın sayın bakan sizden tek ıstegım bu umarım bızı anlıyorsunuzdur emın olun kı bu geleceğimizi cok etkıleyecek tek bende değilim benim durumumda bircok arkadasın var nolur bızıde anlayın
sevil sayın bakanım çok iyi düşünmüssünüz 10 dersi geçip 3 dersten kalıp tekrar aynı sınıfı okumak çok kötü bir duygu benim şuan 3 zayıfım var belki sınıfta kalabilirim benim hayatım biter okumasam lütfen sayın bakanım çok iyi düşünüyorsunuz inşallah herşeyi halledersiniz
k sevgili öğrenciler: öğretmenlerinize saygısızca davranıp,yıl boyunca üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirmeyip,zayıflarla dolu bir öğretim yılı geçirerek sınıf geçmeyi istiyorsanız pes doğrusu.sizin okula gelmemeniz daha iyi olacak.bir yılda sizden beklenen bilgileri öğrenmeden, gereken davranışları kazanmadan bir üst sınıfa geçmenizin hiç bir faydası olmaz.öyle bir ülkede yaşıyorsunuz ki kanımız deli akıyor, biz genciz diye düşünmeye bile vaktiniz yok.bunu bu hale getiren öğretmenleriniz değil.yıl boyu sorumsuzca davranarak hem kendinizi zor duruma düşürüyor,hem öğretmenlerinizi zor duruma düşürüyor, hem de sorumluluk sahibi arkadaşlarınızın öğrenmelerine engel oluyorsunuz ve sınıf geçmek istiyorsunuz. bu kadar bencil olmayın.
ali demir vallahi bi yandan iyi bi yandan kötü
ceren ya bu öğretmenler niye hep kendilerini düşüüyolar ya birazda öğrencilerinizi düşünün öğrencilerinizi düşünün sevinki öğrencilerde sizi sevip sizi düşünüp size saygı gösterip değer versinler siz kendinizi sevdirseniz öğrenciler siz sus demeden susarlar zaten
sercan çorak bnde 3 tane zayıfla sınıfta kalan öğrenciyim. büyük bi haksızlığa uğruyoruz
BURCU bende bu yenı yonetmelıgın yürürlüqe gırmesı taraftarıym qecen senelerde oğrencıler 13 dersın 10undan gecıp 3unden kalınca sınf tekrarı yaptılar dıger 10dersı yuksek olsa bıle sneye qene tekrar okudular bu dersleri,, bu yonetmelıgn oğretmenlıge saygızlık anlanada gelmıyor herkez kendı tarafına cekmıs(!) bırazda oqrencı mılletı dusunulsun Lutfen..
cumali bakanımızın bu uygulamasını onaylamıyorum. hayatta kişi için ancak çalıştığının karşılığı vardır. sen yıl boyunca çalışma gevezelik et. yıl sonunda dersten kalınca haksızlıktan bahset. kalacak öğrencileri haksızca geçirmek haksa ya gerçekten hak ederek geçen öğrencilerle tembel öğrencileri bir tutmak haksızlık değil mi? bakanım bari siz yapmayın. herkes lise diploması alacak diye bir kural mı var. böyle politikalar sayesinde abartmıyorum okuma yazması olmayan öğrenciler lise diploması aldı. ve görünen o ki almaya devam edecek. lise öğretmenin hali ise içler acısı. nerdeyse yaz boyu bu güya geçmesi gereken öğrencileri sınav yapacağız. bütün programımız alt üst oldu. birde durup durup bu yönetmeliği karne dağıtımından birgün önce karneler hazırlanmışken yapılır anlamadım. her şey karıştı. bari lisede de ilköğretimde olduğu gibi kalmayı kaldırn da bütün mesele hallolsun. kalite ve hak kimsenin umurunda değil nasıl olsa.
can yav ben bu çocuk ları anlamıyorum yav çalışın geçin çocuklar bakın benim 3 zayıfım var1.ci dönem 8 di 2.ci dönemde 3 şimdi ben sorumlu geçiyorum ama ben 4 ders seçtim onlardan sınav olcam 4 derstende 4,3 alcam doğrudan geçicem
berke Sayın Bakanım size bişey soracağım 3 tane veya 4 tane 3 ü olan kalırmı nolur kısa zamanda soroma cevap verin yalvarırım.
bilinmiyor SAYIN çelik bildiğinizden şaşmayın.
emir ya allah aşkına öretmen arkadaslar güsel diosunuzda ben bilirimki bazı öretmenler yukseltmelerde para almak için örencisini sınıfta bırakıyor bu benim 3 senedir başıma gelio ben yıukseltmeye girip kaldıım dersten 95 alıom bu nasıl dengesizlik bu yasa iyi oldu ama şanstan bize denkgelmedi saglık olsn ama kaldım gibi bu sene sınıfta
Önceki Yorumları GösterYorumlar Yükleniyor...
İçerikle ilgili 48 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku