Eğitim Sitesi

Okullarda öğretmen açığı fazla değilmiş

Okullarda öğretmen açığı fazla değilmiş

Okullarda öğretmen açığı fazla değilmiş Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğretmen sendikalarının ve muhalefet partilerinin atanamayan öğretmen adaylarına sahip çıkmasına ve okullarda fazla öğretmen açığı olduğu eleştirilerine de katlanamıyor. Bakan Çubukçu, bu yaklaşımların gerçekçi olmadığını ve abartılı eleştiriler olduğunu söylemiş Meclis´teki bütçe görüşmeleri sırasında.

Oysa herkes biliyor ki, MEB kendisi de okullarda ne kadar öğretmen açığı olduğunu çok iyi biliyor. Ama işlerine gelmediği için sendikaların ve muhalefet partilerinin bu konuyu gündemde tutmalarına bozuluyorlar. Sadece MEB değil, bu hükümetin bütün Bakanları aynı rotayı izliyor. Çünkü bu hükümete göre ülkemizde ters giden hiçbir şey yok ve herşey çok düzgün işliyor.

İSTİSMAR EDİLİYORMUŞ

Bakın bu konuda Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Meclis´teki konuşmasında neler söylemiş:

"Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye'de de mezun olan öğretmen adaylarının kamuda görev alması, mevcut öğretmen açığı düşünüldüğünde mümkün gözükmemektedir. Öğretmenlerimize bu konuda her zaman gerçekçi ve dürüst davrandık. Bugün öğretmen ihtiyacımızı, mali göstergeleri hiçe sayarak, tam tersini savunarak 350 bin öğretmene ihtiyaç olmadığı halde atanacağının söylenmesi popülizmden öte bir şey değildir. Siyaset kurumu, gerçek ve reel politikalar üzerine dayalıdır."

Bunları söyleyen Bakan Çubukçu, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde de 2011 yılı içerisinde 55 bin yeni öğretmen alacaklarını ifade etmiş. Yani hem öğretmen konusunu eleştirenlere cevap vermiş, hem de öğretmenlik bekleyenlere umut dağıtmış, Malum, bu sene seçim var, umut vaat etmeden de olmaz tabi.

KONTENJANLARI DÜŞÜRÜN BARİ

Bütün bunlar yaşanırken, Türkiye´deki çeşitli üniversitelerin öğretmen adayı yetiştiren eğitim fakültelerine her sene tam gaz yüzbinlerce yeni öğrenci alınıyor. Kimsenin aklına bir planlama yapmak gelmiyor. Madem, eğitim fakülteleri ihtiyaçtan çok mezun veriyor, o zaman eğitim fakültelerinin kontenjanlarını düşürün bari.

Hiç değilse, yüzbinlerce genç boşuna boşuna yıllarca öğretmenlik yapacağı hayalini kurmaz. Kendisine başka bir alan seçer, şansını orada dener. Bunu dahi yapmıyorlar. Sanki her şey tıkır tıkır işliyormuş gibi, yüzbinlerce eğitim fakültesi mezunu atanma beklerken, bu sayıya her sene yüzbinler ekleniyor. Yazık günah.

Vakit kaybetmeden MEB ve YÖK işbirliği yapmalı ve eğitim fakülkelerinin öğrenci kontenjanlarını yeniden belirlemeli. Aksi takdirde birkaç sene sonra, öğretmenlik bekleyen gençlerin sayısı milyonlu rakamlara ulaşacak. Bu da hiç hoş olmaz.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ

Devlet üniversiteleri yanında yer alan Vakıf ünversiteleri, hiçbir zaman tam kapasite çalışamıyor. Çünkü eğitim öğretim ücretleri yüksek. Her aile bu yükün altından kalkamıyor. Tercihler daha çok devlet üniversitelerinden yana kullanılıyor. Bu durumda vakıf üniversiteleri de yıllardır olduğu gibi, bir kere yine hükümete çağrıda bulunmuşlar kendilerine destek verilmesi için.

Bu çağrıyı da Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel yapmış: Yücel, "Eğitim en önemli ihraç kalemidir. Vakıf üniversitelerinin yurtdışından öğrenci getirmelerini teşvik edici düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yurtdışından gelecek öğrencilerin tercihlerinde ülkemiz üniversitelerini seçmelerine imkan sağlamak üzere üniversitelerimizi tanıtıcı doküman ve kataloglar hazırlansın, üniversitelerimizin yurtdışındaki eğitim fuarlarına katılımları teşvik edilsin. Firmalar ürün tanıtımları için yurtdışı fuarlarına gittiklerinde bu konuda devletten yardım alıyorlar. Eğitim kurumları da bu kapsama alınmalı" diyor.


tag

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Okullarda öğretmen açığı fazla değilmiş

Eğitim Haberleri Ana Sayfa