Eğitim Sitesi

Bakan Çubukçu: Danıştay idarenin yetkisini gasp etti

Bakan Çubukçu: Danıştay idarenin yetkisini gasp etti

Bakan Çubukçu: Danıştay idarenin yetkisini gasp etti Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Danıştay adeta bakanlık makamının yerine geçerek, bir ilçe milli eğitim müdürlüğüne kimi atamamız gerektiğini söylemektedir. Oysa idari yargı, idarenin takdir hakkını ortadan kaldırmaya yönelik yerindelik kararı alamaz" dedi.



Çubukçu, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü bazı gazetelerde yer alan "Danıştay'dan Bir İlk: Meclis'e Çubukçu İçin Suç Duyurusu" başlıklı haberlerle ilgili açıklama yaptı.



Söz konusu haberlerde, yargı kararlarının idare tarafından uygulanmadığının iddia edildiğini belirten Çubukçu, haberlerde Danıştay'ın kendisi hakkında Meclis Başkanlığı'na doğrudan suç duyurusunda bulunduğunun ifade edildiğini kaydetti.



Habere konu olan Danıştay kararında, Yalova Termal İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İnan'ın Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atanmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduğunun belirtildiğini bildiren Çubukçu, kararda, "İdare Mahkemesi kararlarına rağmen şikayetçinin atanma talebinin objektif olarak değerlendirmeye tabii tutulmadığı anlaşılmaktadır. Bakanın siyasal konumununsağladığı dokunulmazlık nedeniyle suç teşkil eden eylemlerden dolayı yargılama sürecinin başlamamış olması, anılan işlemi hukuka uygun hale getirmeyeceği gibi bakanın bu işlemdeki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz" ifadesine yer verildiğini kaydetti.



Bakan Çubukçu, açıklamasında, "Kararı büyük bir üzüntüyle karşıladığımı ve alınan bu kararla gelecek için endişe duyduğumu belirtmek isterim" ifadesine yer verdi.



"Danıştay, idarenin yetkisini gasp etti"



Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yasama, yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olmasını sağladığına işaret eden Çubukçu, anayasanın da hukuk devleti ilkesinin altını çizdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:



"Danıştay gibi idareyi denetleyecek bir kurumun hukuka uygun davranması beklenir. Ancak söz konusu kararda hukuka uygunluktan bahsetmek bir yana Danıştay, idarenin yetkisini adeta gasp ederek, yürütmenin yerine kararvermiştir. Yıllarca avukatlık yapmış bir hukukçu olarak hukuka uygun davranma yükümlülüğüm var ve hayatım boyunca iyi bir hukukçu olma kararlılığı ile bu yükümlülüğe uygun davrandım. Bu hassasiyet ile şunu çok açık bir şekilde belirtmek isterim ki, ilçe milli eğitim müdürü atama yetkisi Danıştay'd adeğildir. Atama yetkisi doğrudan bakana verilmiştir ve yaptığım atamalar hukuk devleti ilkelerine uygundur."



İlçe milli eğitim müdürü, genel müdür, müsteşar yardımcısı olarak atanmak için bazı gerekli koşullar bulunduğuna dikkati çeken Çubukçu, yetkili kişini nadayların o göreve atanma şartlarını taşıyıp taşımadığına baktığını belirterek şunları kaydetti:



"3'e karşı 2 oyla alınan kararda da azlık oyu kullanan 2 üye takdir yetkisinin Milli Eğitim Bakanı'nda olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle Danıştay'ın,Bakanlığın yetki tasarrufunu tartışmaya açacak bir karar ihdas etmiş olması son derece düşündürücüdür. Danıştay verdiği bu kararla hukuk devleti ilkesine uygun davranmadığı gibi uygulamada kaos yaratacak, idareyi kilitleyecek bir karara daimza atmıştır. Gelişmiş ülkelere baktığınızda da böyle bir örnek bulmanız mümkün değildir. Danıştay adeta bakanlık makamının yerine geçerek, bir ilçe milli eğitim müdürlüğüne kimi atamamız gerektiğini söylemektedir. Oysa idari yargı, idarenintakdir hakkını ortadan kaldırmaya yönelik yerindelik kararı alamaz. Danıştay, hukuka uygunluk prensiplerine göre hareket eder ancak ne yazık ki burada hukuka uygunluktan söz edilemez. Yargı, ülkemiz adına son derece düşündürücü bir karara imza atmıştır."



tag

tarihli haber

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Bakan Çubukçu: Danıştay idarenin yetkisini gasp etti

Eğitim Haberleri Ana Sayfa