Avrupa Birliği, 2020'ye kadar izleyeceği eğitim planını ve kıstaslarını yayınladı. 174 sayfalık komisyon raporunda Türkiye'nin eğitim alanında sınıfta kaldığı bir kez daha görüldü.
Türkiye, Avrupa Birliği'nin eğitim raporunda son sıraya oturdu.
7'ncisi yayınlanan raporda Türkiye, eğitim terk oranı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, eğitime yatırım ve erkek-kadın öğrenci farkında AB'ye üye ve aday ülkelere göre oldukça geride kaldı.
Raporda Türkiye'nin daha önce yayınlanan PISA sonuçlarına da atıf yapılarak Fen bilimleri, sözel, matematikte kısıtlı yükselişi devam ediyor ama ortalamanın çok altında yorumu yapıldı.
Türkiye, 2009 verilerine göre Polonya, İtalya, Almanya, İngiltere, İspanya ve Fransa'dan sonra 6920 öğrenciyle ERASMUS değişim programıyla AB'ye en çok öğrenci gönderen ülke oldu.
Komisyon ellerindeki verilere göre Türkiye'de gayri safi yurtiçi hasılasının sadece yüzde 2.86'sının eğitime ayrıldığını yazdı. Bu oran Belçika'da yüzde 6.02 İzlanda'da yüzde 7.
Öğretmenler de yetersiz
-18-24 yaş arasında eğitimi bırakan Türkler'in oranı yüzde 44.3. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 14.4. AB, bu rakamı 2020 yılında yüzde 10'a çekmeyi hedefliyor.
-Türkiye'de yüksek eğitimli kesimin nüfusa oranı yüzde 14.7. AB ortalaması ise yüzde 40.
-Türkiye'de erkeklerin yüzde 37'si eğitimi yarıda bırakırken bu oran kadınlarda yüzde 50.2
-Türkiye'de ilk ve ortaöğretimdeki öğrencilerin yüzde 60'ından fazlası mesleki açıdan yetersiz öğretmenler tarafından eğitiliyor. Türkiye, Öğretmenlerin kendisini geliştirmesi açısından da son sırada.
Anaokuluna katılım (4 yaş)
Türkiye: %34.4 AB: %92.3 FARK: %58
BAŞARISIZLIK LİSTESİ
Sözel başarısızlık
Türkiye: %24.5 AB: %21.3 FARK: %3.2
Matematikte başarısızlık
Türkiye: %42.1 AB: %22.2 FARK: %19.9
Fende başarısızlık
Türkiye: %30 AB: %17.7 FARK: %12.3
tarihli haber
Dersimiz.com Haber
ADİL VAHAPOĞLU İstatistik ,ülkemizdeki eğitimin kalitesiyle ilgili doğru bilgiler vermekte...
ADİL VAHAPOĞLU Sözel başarıda fena değiliz ama Fen ve Matematik'te durum kötü.Araştırmalar bunu anlatıyor.
Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku