Eğitim Sitesi

8.Sınıf SBS tercihlerinde püf noktalar

8.Sınıf SBS tercihlerinde püf noktalar

8.Sınıf SBS tercihlerinde püf noktalar Bakanlık SBS tercih ve yerleştirme sisteminde geçen yılki uygulamayı değiştirdi.Yedek yerleştirmeler ilk tercih listesine göre yapılacak. Bunun için tercihlerinizi iyi analiz edin ve işleminiz onaylandıktan sonra geri dönemeyeceğinizi bilin. Gitmeyi düşünmediğiniz okulları yazmayın. Bazı okulların benzer isimler taşıması kodlama hatasına yol açabiliyor, buna dikkat edin.



Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sınava giren 1.054.508 adaydan 196 ya da üzerinde puan alarak tercih yapmaya hak kazanan 1.009.569 aday için tercih süreci de başlamış oldu. 20 Temmuz'a kadar devam edecek bu süreç adaylar ve velileri için çok önemli. Tercih sürecini bu yıl daha da önemli hale getiren faktör ise bakanlık tarafından bu yıl tercih sisteminde yapılan değişiklikler. Bilindiği gibi bu yıl tercih ve yerleştirme sisteminde geçen yıldan farklı olarak köklü değişiklikler oldu. Geçtiğimiz yıl okullarda beklenenden daha fazla kontenjan açığı olması ve okulların tahmin edilen taban puanlarından daha düşük puanlı öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmesi ile ortaya çıkan çeşitli sorunlar, sistemin değişmesine yol açtı. Bu yıl yapılacak olan asil ve dört yedek yerleştirme işleminde de aynı tercihler kullanılacak ve adaylar yedek yerleştirme döneminde yeni bir liste yapmayacaklar. Yapılan tercih listesi ya da tercih sıralaması değiştirilemeyecek. Dolayısıyla tercihler çok dikkatli yapılmalı, hata yapmamaya özen gösterilmelidir.



TÜM DEĞİŞİKLİKLER "ONAY" İŞLEMİNDEN ÖNCE



Tercihler öğrenci velisi tarafından, yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapılacak. Bireysel tercih yapamıyorsanız herhangi bir okul müdürlüğüne giderek yardım alabilirsiniz. Okulda dolduracağınız forma göre tercihiniz kayda geçecek.



Tercihler okul müdürlüğü tarafındanelektronikolarak onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılmalı. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacağından düzeltme işlemi söz konusu olmayacak.



Özellikle yapılacak lise seçiminin öğrencinin öncelikle gelecek 4 yılına, daha geniş bir açıdan bakıldığında okuyacağı üniversiteye ve hayatına önemli oranda etkisi olacağı bir gerçektir. Bunları da göz önüne alarak tercihlerin aceleye getirilmemesi, üzerinde iyi düşünülmesi, tercih edilecek okullarla ilgili bilgi sahibi olunması, okulların artı ve eksilerinin çok iyi değerlendirilmesi gerekir.



Benzer isimli okullara dikkat!



Tercihlerde kullanılan okul kodları mutlaka http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.trinternetadreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki tercih kodlarına göre incelenerek yazılmalıdır. Özellikle isimleri benzer olan okulların karıştırılmamasına önem verilmelidir. ÖrneğinAtatürkAnadolu Lisesi ileİstanbulAtatürk Anadolu Lisesi ya da İstanbul Lisesi ile İstanbul Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi ile İstanbul Kadıköy Lisesi gibi okullar tercih döneminde isimleri karıştırılabilecek okullardır. Veliler bu konuda dikkatli olmalıdır.



Tercihleri yaparken gerçekçi olun, yüzdelik dilimi esas alın



Gerçekçi olun: Tercih döneminde gerçekçi olmak gerekli. Popüler, herkes tarafından çok istenen okullar yerine öğrencinin puanına, yüzdelik dilimine ve genel başarı sırasına en uygun okulları yazmak kazanma şansını fazlasıyla yükseltecektir. Üst sıralara birkaç tane yüksek puanlı okul yazılabilir ancak yapılması gereken geçen yılın verileri incelenerek puanınıza, yüzdelik diliminize ve başarı sıranıza en uygun okulları tercih etmek. Milli Eğitim Bakanlığı 2010 verilerine göre okulların puanlarını ve yüzdelik dilimlerini yayınlar. Gerçekçi tercih yapabilmek için bu verileri incelemek faydalı olacaktır.



Kontenjanlar arttı: Bu yıl yeni okullar açıldı ve kontenjanlarda da önemli bir artış yapıldı. Bu yıl 45 binden fazla kontenjan artışı olacak. Geçen yıl 5.502 olan okul ve bölüm sayısı bu yıl 6.156'ya yükseldi. Yeni fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri açıldı. Bu da daha fazla öğrencinin kazanma şansı var demek.



Yeni okulları hangi sıraya koyalım?: Yeni açılan okulların taban puanı genellikle kendilerine yakın çevrelerde bulunan okulların puanlarına benzer olmaktadır. Dolayısıyla yeni açılan bir okulu yakın çevredeki okulların altında tercih etmek mantıklı olabilir. Ayrıca okulun coğrafi konumu, ulaşım imkânları vb. de göz önüne alınmalı.



Tercihler için herhangi bir ücret ödenecek mi?



OYP'ye göre tercih yapacak her öğrenci, okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 (beş) TL yatıracaktır.



Tercih edeceğim okulun koduna ve kontenjanına nasıl ulaşabilirim?



Yerleştirme yapılacak okul ve programların kodları kontenjan listeleri http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanmaktadır. Tüm bilgiler veliler ve öğrenciler tarafından bu adreslerden takip edilebilir.



Asil yerleştirme sonucuna göre kazandığım okula kayıt yaptırmadan yedek yerleştirmeleri beklemeyi düşünüyorum. Eğer yedek yerleştirmede bir okula yerleşemezsem asilden kazandığım okula geri dönebilir miyim?



Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzda şu ifadedeler yer alıyor: "Asil listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 01- 05 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler." Dolayısıyla kazandığınız okulu da kaybetmemek ve çok önemli bir riske girmemek için asil yerleştirmeden kazandığınız okula kayıt yaptırıp beklemeniz çok önemli. Herhangi bir okulun yedek listesinde yer alsanız ve okulu bekleyecek olsanız bile kazandığınız okula mutlaka kayıt yaptırın. Aynı durum yedek yerleştirme dönemleri için de geçerli. 2 yedek döneminde bir okula yerleşip 3. yedek dönemini bekleyecek olsanız bile her zaman yerleştiğiniz son okula kayıt yaptırıp yeni dönemi beklemek mantıklı olacaktır.



Yerleştirmede tercih sırası ne kadar önemli? Benden daha düşük puanlı bir öğrenci benim daha alt sıralara yazdığım bir okula yerleşebilir mi?



Yerleştirmede birinci öncelik puan üstünlüğüdür. Dolayısıyla sizden daha düşük puan alan bir öğrenci ilk sıralarda tercih ettiği için sizin alt sıralara yazdığınız bir okula yerleşirken sizden daha avantajlı olamaz. Puanınız daha yüksek olduğu için siz her zaman ondan daha öncelikli olursunuz.



Tercih yaparken üst sıralara daha çok istediğim okulları yazıp alt sıralara daha yüksek puanlı ama daha az istediğim okulları yazmayı düşünüyorum. Bu doğru olur mu?



Tercihler yapılırken öğrencinin gitmeyi istediği okulları üst sıralara yazması öğrenci açısından tabii ki önemli. Ancak alt sıralara daha yüksek puanlı okullar yazmak tercih listesini doldurmaktan başka bir işe yaramayacak ve ölü tercih olacaktır. Yapılması gereken okulları puan ve yüzdelik dilimleri göz önüne alarak sıralamaktır. İstediğiniz okulların altına onlardan daha düşük puanlı okullar yazmak kazanma şansınızı artıracaktır.



Tercih sistemi geçen yıldan biraz farklı? Geçen yıl olduğu gibi ikinci kez tercih yapmak daha avantajlı olmaz mıydı?



Bu yıl 12 okulun yer aldığı tek tercih listesi hazırlanacak. İlk yerleştirmeden sonra 4 yedek yerleştirme daha olacak. Yedek yerleştirme yapılırken de yine aynı 12 tercih kullanılacak. Bunun sonucu olarak bu yıl geçen yıl olduğu gibi okullarda büyük kontenjan açıklarının kalmayacağını ve düşük puan alan öğrencilerin bu kontenjanlara yerleştirilmeyeceğini düşünüyorum. Bu durum da okulların taban puanlarını daha ideal bir noktada tutacaktır.



Tercihlerimi bireysel olarak internetten yaptım. Yapmam gereken başka bir şey var mı?



Tercihlerinizi bireysel olarak yapmış olsanız dahi tercih işlemlerinin tamamlanabilmesi ve tercihlerinizin geçerli sayılması için mutlaka öğrenim gördüğünüz okula ya da herhangi bir ilköğretim okuluna onaylatmanız gerekmektedir. Tercihleriniz onaylanmadığı takdirde geçersiz sayılacaktır.



ZAMAN

tag

tarihli haber

  

sultan demirelli benim kafam çokk karışık arkadaşlar ben konya da oturuyorum oranın bir ilçesini tek tercih yapabilir miyim nolur bir cevap...

Atıkenur Benim puanım 380,8577 turkıe genelındekı yuzdelık dılımım 19,11 ben bu puanla hangı anadolu lısesıne gıdebılırım

batuhan benim teog 2.sınavım 356 yerleştirme puanım254 yüzdelik dilimim ise 49 hangi lise olur

gamze zehra slm ... şimdi her bir anadolu lisesi 4 yedek tek mi alacak lütfen biri bunun cvp nı söylermi lütfennn.... benim oyp puanım 270 bununla 340 p bir liseye gider miyim ???

İMHAN NE PARASI YA TERCİHLER BEDAVA BEN ÜCRET ÖDEMEDİM HER ŞEY PARA OLMUŞ

nülü Allah işimiz zor

özge arkadaslar bır ogretmen olarak sorularınızı cevaplıyorum. oncelıkle ıl ıcınde tercıh yapılacaksa ıldekı yuzdelık baska bır ıl tercıh edılecekse genel yuzdelıge baklılarak tercıh yapılır. 2. olarak seda elbette sokeyı tercıh edebılırsın. ve 3. olarak da adsız lısenın karsısında bır sey yazmıyorsa yenı acılmıs demktır. ya da ılk kez ogrencı alacak sbs ıle demektır.

nur sonmez BU GİDİŞLE AÇIKTA KALMAYAYIMDA UMARIM İYİ BİR LİSEM OLUR YOKSA BİZİMKİLER BENİ BİTİRİR VALLA

gamze taş genel yüzdelik dilimmi önemli il yuzdeligimi onemli yaaa

ertan siz neyapmaya calışıyorsunuz okular bu gidişle öğrenci bulunmayacak gec kızlar evlensin genc erkekler sanayiye

adsız ben bunu okuyana kadar SBS ye girer çıkarım. her şey çok zor.bazen acaba okulu bıraksam mı diye düşündüğüm çok zaman oldu.ama ne olursa olsun okuyacağüm

Seda Ben izmirde oturuyorum fakat sökedeki bir liseyi tercih etmek istiyorum tercihim kabul olur mu ? Aynı durumda aydının bir ilçesinde de evimiz var sökedeki liseye girme durumum nedir ?

adsız yerleştirmede yazdığımız lisenin karşısında bir şey yazmıyorsa ne demek oluyor?

Yazılan son 13 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 13 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

8.Sınıf SBS tercihlerinde püf noktalar

Eğitim Haberleri Ana Sayfa