Eğitim Sitesi

Tablet ne getirir? Ne götürür? (1)

Tablet ne getirir? Ne götürür? (1)

Tablet ne getirir? Ne götürür? (1) Macera yaşanmaması gereken belki de tek sektör eğitim. Ama nedense, eğitimle ilgili her konuyu, aklımızı kullanarak değil de, ilk çağlarda olduğu gibi deneme yanılma yöntemi ile çözmeye çalışıyoruz.Tablet Devrimi ile artık yeni bir maceraya mı atılıyoruz yoksa çağ mı atlayacağız, hep birlikte göreceğiz.

Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz çünkü maddi ve manevi olarak çok büyük boyutlarda bir proje.
En az 16 milyon tablet alınacak, üç yılda bir de mecburen değiştirilecek.
Yani 10 yıllık bir süreçte 50 milyon bilgisayardan söz ediyoruz.
Muhtemeldir ki on milyarlarca dolar harcanacak.

Büyük projelere bayılıyoruz. Örneğin İstanbul'daki Formula ve Erzurum'daki kayak pistleri gibi.

Her ikisi de şu anda atıl durumda. Yani bir projeyi başlatmak kadar, onu sürdürülebilir kılmak da bir o kadar önemli.

Tablet projesinin de tıpkı yarış pistleri gibi ölü yatırıma dönüşmemesi için enine boyuna tartışmak zorundayız.
Bu konuya çok önem verenlerden birisi de hayatını bu işe adayan Muvaffak Gözaydın. Bazen uçuyor bazen de akılcı öneriler getiriyor.
Bu konuda ne zaman bir yazı yazsak, satır satır açıklama getiriyor. Bu da sevindirici. Çünkü yeni tartışma konuları yaratıyor ve konuların daha iyi irdelenmesine olanak sağlıyor.
İşte son yazımızda dile getirdiğimiz sorulara yönelik görüşleri:

- Tablet öğretmenin yerini alacak mı?
Kesinlikle hayır. Ama öğretmenin en büyük destekçisi olacak. Hatta öğretmenin eksiklerini de giderecek. Öğretmeni rahatlatacak.

-Eğitime çağ atlatacak mı?
Evet. Eğitime çağ atlatacak. 16 milyon çocuğumuz, aynı eğitim fırsatına sahip olacak. Eğitimde eşitlik en zor şey. Tablet ile öğrenciler multimedia, interaktiflik, videolar, grafikler, ses efektleri ile simule edilmiş bir hayatı yaşayacaklar.
En mühi mi çocuk öğrenmeyi sevecek. Gerektiğinde dağın başında, karda kışta, selde, depremde eğitimine devam edebilecek.

-Yazılımlar nasıl sağlanacak?
Şu anda 15 yıldan beri geliştirilen yazılımlar var. 4. sınıflardan 10. sınıfa kadar bütün Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal derslerini kapsıyor. 11 ve 12 de bitmek üzere. Yazılımda rekabet olması çok iyi bir şey.

-Tabletin ömrü ne kadar olacak?
Şahsi kanaatim 4-5 yıl. Ama yeni bir mamul oturuncaya kadar 7-8 yıl idare ederiz. Teknoloji büyük bir hızla gelişiyor. Laptoplar 10 yıl kullanıldı. Netbooklar daha 5 yaşında. Ama tablet ile o da out oldu.

- İthal mi yerli mi olacak?
İşte tam otorite olduğum sahaya geldik. Kesinlikle ithal. Tablette yapılabilecek yerli parça hemen hemen yoktur. Yüzde 4-5'lik kısmı yapmaya kalkarsak da bu astarı yüzünden pahalı olur ve garanti problemleri çıkar. Garanti sorununu imalatçıya yüklemek yerinde olur.
Ancak ithalat yerli bir bilgisayar firması tarafından yapılmalıdır.
a) Servis garantisini ancak yerli firma verebilir. Yerli firmaların mükemmel bir servis teşkilatı vardır.
b) Güvenilir bir Çin firmasını ancak yerli bir bilgisayar firması bulabilir.
c) Bu ithalatı yapan firma tablet 2 jenerasyonuna da iyi bir namzet olur.

- Çocuklar kullanabilir mi?
Evet, çocuklar rahatça hatta öğretmenden evvel kullanabilir. Tablet kullanmak için çocuklara verilecek bir tek sayfalık kullanma talimatı bütün kullanma problemini çözer. Şimdi bütün netbooklar ve bu yüzden tabletler de darbeye dayanıklı yapılıyor. Çocuklar tableti 120 santimden düşürse bile çalışması şart. Bu şartnamelerde de var. Kolay kolay ıskartaya çıkmaz. Ben genelde yüzde 3-4 arıza bekliyorum. Onu da alım şartnamelerine koymak lazım. Bu garantinin bedelini satıcı fiyata ilave eder.

-Her okula yedek tablet mi verilecek?
Kritik bir soru. Peki, bunu nasıl aşarız? Devlet bedava verirse mesele yok. Bir okulda 500 öğrenci varsa 500 tane de tablet verirler. Düşünmem lazım.

- Kırılan, kaybolan, bozulan, tabletler ne olacak?
En yakın servise götürülecek 24 saat içinde tamir olacak veya derhal yenisi verilecek. İyi niyetli olmayan uygulamalar ortaya çıkabilir.

- O akşam bozuldu ve ertesi gün sınav varsa öğrenci dersini nerden çalışacak?
Abbas bey buna "yorgunu yokuşa sürmek" derler. İnşallah çok yüzdesi olan bir hadise olmaz. Öğretmen de iyi niyetli öğrenciyi affeder.

- Kırılıp, bozulan ya da çalınan tabletin yenisini devlet mi verecek?
Devlet verirse, yenisini de verir ama formalitelerden dolayı ancak 9 ay sonra verir. Veli satın alırsa derhal servise gidip tamir ettirir veya yenisini bedava alır. Çalınma halinde ise gayet tabii kendisi yeni bir tane alır.
Özetin özeti: Sorular ve değerlendirmeler devam edecek...

Abbas Güçlü / Milliyet

tag Tablet ücretsiz öğrenciler Abbas Güçlü Milliyet Milli Eğitim

tarihli haber

  

ADİL VAHAPOĞLU Teknolojik gelişmelerin eğitim hayatına girmesi ,bazı sıkıntılarıda beraberinde getirebilir.Ancak bunlar zamanla aşılacaktır.Tablet bilgisayara geçiş ,çağın gereğidir.Zamanlamasıda doğrudur.

melina bence tablet bilgisayarın gelmesi çok güzel olur sırtımız ağrıyoooo

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Tablet ne getirir? Ne götürür? (1)

Eğitim Haberleri Ana Sayfa