Öğrencilerin tabletleri General Mobile'den
15 milyon öğrenciyi tablet bilgisayar sahibi yapacak Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesinin pilot uygulaması için düzenlenen ''Fatih Projesi Tablet Pilot Uygulama İhalesi''nin 8.9 inç ekran boyutundaki tabletleri kapsayan ayağında ihaleyi General Mobile kazandı.
Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, 2012-2013 öğretim döneminde tam olarak hayata geçirilecek proje öncesinde, bu şubat ayında başlayacak döneme yönelik bir pilot ihale gerçekleştirildiğini belirtti.
Devlet Malzeme Ofisi tarafından doğrudan satın alım şeklinde yapılan ihaleye kalemle üzerine yazı yazma imkanı olan 10.1 inçlik tablet, daha uzun ömürlü pile sahip 10.1 inçlik tablet ve 8.9-9.5 inç arasında tablet olmak üzere üç farklı şartname ile çıkıldığını aktaran Gölcü, ''Bizim katıldığımız 8.9-9.5 inç arası tabletler için olan üçüncü şartname oldu. İki firma bu şartnameye teklif verdi. Biz ve Samsung. Biz, cihaz başına 599 lira olan teklifimizle ihaleyi kazanan taraf olduk. Şimdi imzalar da atıldı. Şu anda 4 bin adet teslim edeceğiz'' diye konuştu.
Cihazları 30 Ocak tarihine kadar teslim edeceklerini ve 6 Şubat'ta başlayan ikinci yarıyılla birlikte pilot uygulamanın başlayacağını söyleyen Gölcü, öğretmen ve öğrencilerin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, ihtiyaçlarının karşılanması süreçlerinde aktif rol alacaklarını; arızaları yerinde tespit ederek cihazları gerektiğinde yenileriyle değiştireceklerini; bunun için sahada görev yapacak 100 kişilik bir ekip oluşturduklarını; ARGE merkezlerinin de ihtiyaç duyulan bir uygulama ya da yazılımı anında geliştirmek üzere hazır olduğunu kaydetti.
Gölcü, cihazların içerik korumasına sahip olacağını ve dışarıdan bir içerik yüklenemeyeceğini belirterek, öğretmenlerin öğrencileri kontrol edebileceğini, içerik indirmelerin ünite bazında, kişi bazlı onaya tabi olarak gerçekleştirileceğini ifade etti. Muzaffer Gölcü, ''Güncelleme ve yazılımlar sınıftaki internet üzerinden güvenli bir şekilde yapılacak. Çok güvenlikli bir sistemle başlanacak'' dedi.
Pilot projede tablet kullanılan okullarda kitapların tamamen bırakılmayacağını, kitapların yanında tabletlerin zenginleştirilmiş içerik sunacağını söyleyen Gölcü, düşmeye dayanıklı ve sertifikalı olan tabletlerini kırılmalara karşı özel bir malzemeyle de ayrıca çerçevelediklerini belirtti.
Kapasitemizi aşarsa, başka firmalarla birlikte hareket ederiz
Asıl ihale sürecinin, eylül ayına yetişmesi için pilot proje uygulamasına paralel olarak başlatılmasını beklediklerini kaydeden Gölcü, yeni ihalede tercih edilecek modele uygun boyut ve kapasitede üretime geçebileceklerini söyledi. Gölcü, ''Oradaki şartlarda ne talep edilecekse, üretimlerimizi o şartlara göre ayarlayacağız. Orada bir sorunumuz yok. Biz de şimdiden iyileştirme, geliştirme çalışmalarına başladık. ARGE'miz bu konuda hem araştırıyor hem geliştiriyor. Orada hızlı bir şekilde talep edilen özelliklerde bir ürünü sağlıyor olacağız'' diye konuştu.
Gölcü, yüksek adetlerde üretim için de, Türkiye'de bu kabiliyeti olan firmalarla görüşme halinde bulunduklarını, kendi kapasitelerini aşması durumunda bir ya da iki firma ile hareket etmeyi planladıklarını dile getirdi.
Yerli üretimin aktif rol oynamasıyla, Türkiye bölgesinde teknolojik üs olacak
İlk yerli tablet olarak satışa sundukları e-tab'de ilk satışların iyi gittiğini ancak şu anda FATİH ihalesine odaklandıkları için perakende satış için belli bir adet ayırdıklarını belirten Gölcü, ''Bu süreçte kurumlardan ve kurumsal firmalardan bize teklifler sunuluyor. FATİH projesinin de çok etkisi var. 'Biz de kullandığımız broşür, katalog, afiş vs'leri tabletle gösterebilir miyiz? Bize yazılımı da, tableti de lazım. Birlikte bir çözüm sağlar mısınız?' gibi talepler artmaya başladı. Özel okul ve dershanelerden de böyle talepler gelmeye başladı. Bu süreçten sonra hepsini değerlendireceğiz'' diye konuştu.
Gölcü, bu projeyle birlikte yerli üretimin de aktif rol oynamasıyla Türkiye'nin bölgesinde teknolojik üs haline geleceğini belirterek, ''Öylesine büyük bir proje ki hem yazılım hem donanım hem de entegrasyon tarafında ayrı bir endüstri oluşacak. Dolayısıyla eğitimle başlayan bu süreçte Türkiye önce bölgesinde, sonra dünyada konuşulan bir ülke olacak ve bu projeyle birlikte model bir ülke haline gelecek'' dedi.
Birçok ülkenin eğitim kurumları yakından izliyor
Gençcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, FATİH gibi bir projenin dünyada da örneği bulunmamasının bazı avantajlar ve dezavantajları beraberinde getirdiğini ifade ederek, ''Birçok ülkenin eğitim kurumları, bakanlıkları yakından izliyor. Şu anda Hindistan, Kazakistan, Tayland, ABD, İngiltere, Güney Kore, Singapur yakın takipte'' dedi.
İhalenin dört ayrı bileşenini akıllı tahta, internet altyapısı, içerik ve tablet olarak sıralayan Yaman, pilot proje ile içeriğin tablet ve tahta içine aktarılması, tahta ve tabletin arasında iletişim kurulması, internetin akıllı tahta ile tabletlere ulaşması ve bütün bunların uyumlu çalışmasının test edileceğini anlattı.
Yaman, ''Bu pilot projede son derece heyecanlıyız. Verimli bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Problemler tabii ki olacak. Dünyada ilk proje bu. Bu problemlerin hızlı çözümü açısından önemli katkımız olacağını düşünüyoruz'' dedi.
öğrencilere tablet fatih projesi milli eğitim General Mobile
tarihli haber
Dersimiz.com Haber