Eğitim Sitesi

Dinçer, Fatih Projesi'nin geleceğini değerlendirdi

Dinçer, Fatih Projesi'nin geleceğini değerlendirdi

Dinçer, Fatih Projesi'nin geleceğini değerlendirdi Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fatih Projesi'nin eğitime katkısını belirlemek için bilimsel bir çalışma yürüteceklerini belirterek, ''Mayıs ayı içinde iki aylık kullanmadan sonra bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerin velilerine giderek bunun etkileri üzerine bir bilimsel çalışma yaptıracağız. Oradan edineceğimiz bilgilerle bundan sonraki adımı tasarlayacağız'' dedi.

Dinçer, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine Fatih Projesi hakkında bilgi verdi. Bakanlıktaki toplantıda konuşan Dinçer, söz konusu projenin uygulanmasından duyduğu heyecanı dile getirdi.

Fatih Projesi kapsamında okullara dağıtılan etkileşimli tahtaların yoğun çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Dinçer, ''Bu tahtaların tasarımları bize özgü, bize ait. Patentini de Milli Eğitim Bakanlığı olarak aldık. Büyük ihtimalle nisan ayında bu tahtanın seri üretimi için Vestel bant kuruyor. O bantta üretecek ve tüm Türkiye'ye ve dünyaya da satabilecek bir ürün haline getirmeye çalışıyor'' diye konuştu.

Bakan Dinçer, etkileşimli tahtanın dünyada şu ana kadar aynı amaçla kullanılan tahtalardan daha farklı yapı ve özelliğe sahip olduğuna da dikkati çekti.

Fatih Projesi ile ilgili kendisi göreve gelmeden önce kısmen Ulaştırma Bakanlığı ile çalışmaların yürütülmeye başlandığını ve bazı çalışmaların yapıldığını ifade eden Dinçer, ''Bakanlığımdan sonra bu projenin sadece Milli Eğitim Bakanlığı projesi olarak algılanmasının yeterli olmayacağı yönünde kanaatim oluştu. Dolayısıyla biz Fatih Projesi'ni Milli Eğitim Bakanlığının bir projesi olmaktan çıkarıp ulusal bir projeye dönüştürmeye başladık'' dedi.

Projenin teknolojik altyapısının oluşturulması, uygulanması ve e-içeriklerinin yapılması konularında ekiplerin oluşturulduğunu belirten Dinçer, koordineli onlarca ekibin çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Zenginleştirilmiş kitapların hazırlanması konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Dinçer, ''Gelir gelmez yeniden yapılanmayı yapmamış olsaydık, bugün Talim ve Terbiye Kurulunun bu kitapları onaylaması oldukça uzun zaman alacaktı'' diye konuştu.

Dinçer, sadece 9. sınıflar için zenginleştirilen kitaplarda video gösterimleri, animasyonlar, ses anlatımlarının olduğunu da kaydetti.

''Önümüzdeki 4 ya da 5 sene içinde bu tahta (etkileşimli), anasınıfı dahil olmak üzere bütün okullarımızda ve sınıflarımızda olacak'' diyen Bakan Dinçer, etkileşimli tahtalarda beyaz ve kara tahtanın da yer aldığını belirtti.

Etkileşimli tahtanın kullanımına ilişkin de bilgi veren Dinçer, Türkiye'de kullanılacak tahtaların, Kanada, Japonya, ABD'de kullanılan projeksiyonlu akıllı tahtalardan farklı olduğuna işaret etti. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu tahtalarda kendi bilgisayarınızda önceden hazırladığınız bilgileri getiriyorsunuz, projeksiyon makinesine takıyorsunuz ve ekranda gösteriyorsunuz. Etkileşim taşımıyorlar, sadece hazırlanmış malzemelerin içeriği kadar içerikle kullanma şansına sahipsiniz. Çoğu kez de bunu kullanıyorken uzun zaman hazırlık yapıyorsunuz, bunu gelip anlatıyorsunuz. Başka malzemeyi de kullanma şansınız olmuyor.''

Etkileşimli tahtalarda ise öğretmenlerin kendi potansiyellerini, öğretme yöntemlerini uygulama şansını kaybetmediğine işaret eden Dinçer, ''Etkileşimli tahtalar anlatımı kolaylaştıran, görsel hale getiren bazı deneyleri de üzerinde yapma imkanı veriyor. Dolayısıyla öğretmenin öğretme kabiliyetine katkı sağlayacak bir içerik taşıyor'' diye konuştu.

Çocuklar dünyanın bilgisine ulaşacak

Projenin eğitime katkısını belirlemeye ilişkin bir hazırlık yaptıklarını da belirten Dinçer, ''Üç ayrı üniversiteyle yapalım diye tasarlıyoruz, henüz adım atmadık. Nisan ayı sonunda mayıs ayı içinde iki aylık kullanmadan sonra bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerin velilerine giderek bunun etkileri üzerine bir bilimsel çalışma yaptıracağız. Oradan edineceğimiz bilgilerle de bundan sonraki adımı tasarlayacağız'' dedi.

Projenin uygulamaya başlanmasıyla öğrencilerin tablet kullanmalarından dolayı yazı yazma kabiliyetlerinin azalacağı yönünde de bazı söylemlerin oluştuğunu anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

''Biz tablet bilgisayarları ilk 5 yıla dağıtmıyoruz. Akıllı tahtaları bütün sınıflara döşüyoruz, ama tablet bilgisayarları bütün sınıflara dağıtmıyoruz, 5. sınıftan sonra dağıtmayı planlıyoruz. İlk 4 yıl çocukların kendi yazı yazma kabiliyetlerini, el becerilerini geliştirmeleriyle ilgili kendi derslerinde bir değişiklik yapmıyoruz. Bu açıdan bakıldığında da bu tereddütlere gerek kalmayacak. Akıllı tahta 17 milyon öğrenciye tablet ise 11-12 milyon öğrenciye verilecek. Henüz birinci sınıftaki öğrencilere tablet dağıtıldığında hakikaten yazma kabiliyeti konusunda bir yetersizlik oluşabilir. Öğrenciler 5. sınıfa geldiklerinde tabletini alacak.''

Dinçer, projeyle Ankara merkezdeki bir okulla Hakkari'nin dağ köyündeki bir okulda benzer imkanların sunulacağını belirterek, ''Çocuklarımız bu projeyle bulundukları sınıftan dünyanın bilgisine ulaşabilecek'' dedi.

tag Milli Eğitim Fatih Projesi Ömer Dinçer akıllı tahtalar eğitim öğretim öğrenciler tabletler

tarihli haber

  

zeynep kaya 4.sınıflara nie yok haksızlık bbizde yazı yazmaktan ellerimiz kopuyo

m burak atlamaz inşallah ama geri alacaklar mı acaba?

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Son Eklenen Eğitim Haberleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?

Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademi Devamını Oku

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı

Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kari Devamını Oku

Okula uyum haftası yarın başlıyor

Okula uyum haftası yarın başlıyor

3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor. Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak. Millî Eğitim Devamını Oku

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar

Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. * Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerle Devamını Oku

Dinçer, Fatih Projesi'nin geleceğini değerlendirdi

Eğitim Haberleri Ana Sayfa