Ödev, klasik eğitimin olmazsa olmazlarının başında geliyor.
Yani ödev yoksa ya da yapılmamışsa, eğitim eksik kalmış ve öğrenci iyi yetişmemiştir.
Bu anlayışa göre, azı, çoğu, evde ya da okulda yapılanı tartışılır. Ama mutlaka ödev olmalıdır.
Yoksa, öğrencinin öğrendiklerini pekiştirmesi ve kalıcı hale gelmesi mümkün değildir...
Bıktırıcı noktaya gelen ve angaryanın ötesine geçmeyen ödevlerin, öğrenciyi eğitimden soğuttuğunu savunanlar ise ödev yerine proje öneriyorlar.
Böylece öğrenci, sadece öğrendiklerini pekiştirmekle kalmaz, onu uygulanabilir hale getirir diyorlar.
Peki proje de bir ödev değil mi? Hayır değil diyorlar. Çünkü ödev tekrardan ibaret, proje ise yeni açılımlar getirir görüşündeler.
Öyle ya da böyle, ödev konusu yüzyıllardır tartışılıyor.
Son yıllarda öne çıkmasının nedeni ise giderek ağırlaşan ödevlerin veliler için de külfet haline gelmesi.
Özellikle temel eğitimde, özellikle de iddialı okullarda, ödevleri de projeleri de öğrencilerden çok veliler yapar hale geldi.
Aslında, ödevi sevimsiz hale getiren tek düze olması; biraz renklendirdiğinizde ve biraz da öğrencinin ilgisini çeker hale getirdiğinizde geri dönüş çok daha fazla oluyor.
İletişim fakültesindeki derslerimde hep kişiye özel ödevler verdim. İlgi alanına, mezuniyette çalışacağı sektöre, tuttuğu takıma, hobilerine ve merak ettiği konulara göre ödevler hazırlattım. Eziyet yerine keyfe dönüştü. Geri dönüş oranı daha fazla oldu. Yani önemli olan, dayatma değil öğrencinin ilgisini çekebilmek, sonrası kendiliğinden geliyor...
Özellikle oyun çağındaki öğrenciler için ise oyunların da ders ve ödevler kadar elzem olduğu hiç akıldan çıkartılmamalıdır. Hele hele sınav çağındaki öğrencilerin, oyun ve arkadaşlarından yani sosyalleşmeden, spordan, sanattan kopartılmalarının eğitim adına izah edilir bir tarafı yoktur!
Henüz Yorum Yazılmamış. İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.
Son Eklenen Eğitim Haberleri
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Neler Getirecek?
Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim AkademiDevamını Oku
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Yasalaştı
Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular düzenleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariDevamını Oku
Okula uyum haftası yarın başlıyor
3 aylık yaz tatilinin ardından 2 Eylül Pazartesi günü okul zili, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için çalacak. Minik öğrenciler için uyum haftası başlayacak. Bu süreçte anne babaların rolü de önem kazanıyor. Uzmanlar, okula karşı motive edici konuşmaların uyum sürecini hızlandıracağını söylüyor.
Okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Devamını Oku
2024 MEB yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesi
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı. Genelgeye göre ilkokullarda sınav saati kaldırıldı. Telefon yasağı devam edecek. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek. Dağıtımı yapılan ders kaynakları dışında kaynak aldırılmaması için önlem alınacak.
Millî Eğitim Devamını Oku
Açık öğretim liselerine geçişte yeni kurallar
Milli Eğitim Bakanlığı, örgün öğretim liselerinden açık öğretim liselerine geçişle ilgili maddede değişiklik yaptı. Yeni yönetmelik 13 Ağustos tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
* Yapılan değişikliğe göre, anne veya babası vefat eden, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında hakkında koruma kararı verilen veya koruyucu aile yanına yerleDevamını Oku