Öğretmen Güvenlik Görevlisi Değildir!
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Eğitim ve Mali Sekreteri Yusuf Kenan Karataş, öğretmenlere okulların güvenliğiyle ilgili nöbet tutturulmasını 'işgüzarlık' ve 'angarya' olarak nitelendirerek tepki gösterdi.
13-17 Mayıs 2013 tarihleri arasında bir hafta süreyle uyarı amaçlı olarak 'Eğitim İş' sendikası tarafından başlatılan "Nöbetimi Tutuyorum, Ücretimi İstiyorum" eylemini desteklediklerini ve tüm öğretmenleri eyleme destek vermeye davet ettiklerini kaydeden Karataş, "Polisler, askerler ve bazı kamu görevlilerinin nöbet karşılığı ücret alırken, öğretmenlerimiz hiçbir ücret almadan okulun güvenlik görevlisi gibi kullanılmaktadır. Ya öğretmenlere nöbet görevi karşılığı ücret ödensin yahut okullara güvenlik görevlisi verilsin" dedi.
NÖBET ÜCRETİ VERİLMELİDİR
Eğitim ve öğretim görevinin yanı sıra öğretmenlere, güvenlik görevinin de yüklendiğini kaydeden Karataş, "Her öğretmen haftada bir gün, asıl işi eğitim görevinin yanı sıra, görevli bulunduğu okulda nöbetçi olarak güvenlikten de sorumlu tutuluyor. Görev süresince okula ve öğrencilere verilebilecek hasarın, okuldan kaçan ya da kavga eden öğrencinin sorumlusu, o günkü nöbetçi öğretmen oluyor. Kaleminden ve kitabından başka silahı bulunmayan öğretmen, nöbeti süresince polislik görevi yapmaya zorlanıyor. Son yıllarda okullarda artan şiddet olayları ile karşı karşıya bırakılıyor. Bu dayatma ve bazı işgüzarların icadı nöbetçilik, zaman zaman öğretmenin yaşamında, görev yapmasında, hatta ev ile okul geliş gidişlerinde tehditler almasına bile neden olabiliyor. İşin en ilginç yanı ise okula veya öğrencilere verilebilecek zararlar karşılığında sorumluluk altında bulunan öğretmenler haftalık nöbetlerini hiçbir ek ücret ve ödenek almadan tutuyor" dedi.
ÖĞRETMENİN CAN GÜVENLİĞİ OKULDAN DAHA ÖNEMLİ
Yusuf Kenan Karataş, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın, okulların güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onları olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabullenemez'' dedi. Bakanlığın bu uygulamadan vazgeçmesini isteyen Karataş, tepki çeken nöbet uygulaması konusunda şunları söyledi: "Öğretmenler tüm resmi bayramlarda, ister hafta sonu ister sabah, akşam olsun adeta tören kıtası olarak kullanılmakta ve buna karşılık hiçbir ücret alamamaktadır.
Bütün gece nöbet tutan bir idareci veya öğretmenden, ertesi gün sağlıklı bir hizmet beklenemez. Gece boyu verilen bu mesainin karşılığı olarak tahakkuk ettirilen bir ücret yoktur. Eğitimcilerin can güvenliği binaların güvenliğinden önde tutulmalıdır. Öğretmenlerin çalışma saatleri kanunla belirlenmiştir. Can güvenliğimizi tehlikeye atan ve yasal olmayan bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Okullarda yaşanan darp, yaralanma, dayak, kapkaç gibi olaylarda nöbetçi öğretmenlerin sorumlu tutulduğunu kaydeden Karataş, "Öğretmenler maaş karşılığı derslerine zaten giriyor. Büyük sorumluluk yüklenen nöbet görevi angarya bir görevdir. Anayasamızın 18.maddesinde göre angarya yasaktır. Bu angarya görevi kabul etmiyor, nöbet sorumluluğunun ek ders ücreti kabilinden karşılığını istiyoruz" dedi.
20 MAYIS TATİLDİR!
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ertesi 20 Mayıs Pazartesi gününün liseler için tatil olacağını, ilk ve ortaokullarda ise eğitim-öğretime devam edileceğini bildiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanlış bilgilendirildiğini de kaydeden Karataş, "21.07.2012-28360 tarih ve numaralı ilköğretim yönetmeliğinin 11 maddesinde tatiller açık bir şekilde belirtilmiştir. Biz Sayın Bakanın yanlış bilgilendirildiğini ve en kısa zamanda sehven yapılmış bu beyanatını düzelteceğini düşünüyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
güncel eğitim haberleri nöbetçi öğretmen öğretmen öğrenci MEB Nabi Avcı DES
tarihli haber
Dersimiz.com Haber