Dershanelerin kapatılması ile ilgili detaylar
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın "Dershaneleri kapatacağız" açıklamasının yankıları sürerken sürecin nasıl ilerleyeceğine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yürüttüğü çalışma kapsamında ekimde Meclis açılınca Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Kanunda yer alan "dershane" ifadelerinin tümü kaldırılacak.
Vatan Gazetesi'den Kıvanç El'in haberine göre, ayrıca bağlantılı yasalardaki "dershane" kelimelerinin tamamı da ayıklanacak. Yasal düzenlemeye dershanelere kayıt yaptırmış bulunanlarla ilgili geçici madde konulması planlanıyor. Böylece dershanelere kayıt yaptıranların mağdur olmaları önlenecek.
MEB'in yeni düzenlemesinde "Dershane" ifadesi olmayacak ancak, "Eğitim Danışmanlığı" ve "Etüd Merkezleri" açılabilecek. Bakanlık yasaya sadece "danışmanlığın" tanımını yapacak. Böylece "sınava hazırlayan kurumlar"ın yerini öğrencilerin "danışabilecekleri" kurumlar olacak. "Eğitim Danışmanlık Büroları"; "Öğrencilerin derslerine çalışmalarına, ödev ve projelerini yapmalarına yardımcı olan, kültürel faaliyetler yapmasına destek veren kurumlar" olarak tanımlanacak.
Okulda sınır yüzde 20
MEB'in yaptığı çalışmaya göre Türkiye'deki 3 bin 800 dershanenin yüzde 55'i "özel okul" olmak istiyor. Ancak bunların sadece yüzde 20'si özel okul olabilecek. Bu da yaklaşık 700 yeni özel okul anlamına geliyor.
ÖZ-DE-BİR: Dershaneler 3-5 sene içinde kapanmaz
Özel Dershaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, 3 ila 5 sene gibi bir süre içerisinde dershanelerin kapanmasının gerçekleşmeyeceğini öngördüklerini ifade etti. Köprülü şunları söyledi:
"Dershanelerin kapanmasının ne zaman kesinleşeceği ile ilgili bir öngörümüz olmamakla beraber, önümüzdeki 2013-2014 sezonunu kapsamayacağı ve kesin olmayacağı ile ilgili bir öngörümüz var. Dershaneler önümüzdeki 2013 -2014 yılı için kayıtlarını yaptılar. Meclis'in de tatile gireceğinden önümüzdeki yıl böyle bir yasal durum söz konusu değil."
Sınav sonuçları açıklanmayacak
MEB'in Seviye Belirleme Sınavı'nı (SBS) kaldırılmasıyla mevcut bir uygulama daha tarihe karışacak. Yeni sistemde okul başarı puanlarının sıralaması açıklanmayacağı için "Şampiyonlar" ve "dökülenler" de olmayacak. Belirlenecek 20-30 okul için yapılacak ve 100-150 bin öğrencinin girmesi beklenen sınavın sonuçları da açıklanmayacak. Öğrenciler aldıkları puanlarla okullara başvuracak. Böylece "yarışma" havası ortadan kaldırılması hedefleniyor.
İsim değişikliği sorunu çözmez
Türkiye Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, yeni sistemin isim değişikliğinden öteye gitmeyeceği kanatinde:
"Etüd merkezi olur, danışmanlık olur fark etmez. Dershane sistemini ortadan kaldırıyorsan, gerekçesini ortadan kaldırman lazım. Dershaneye en karşı adam benim. Yeni SBS modeli ile yüzde 30'u zaten gider. Öyle muallak bir durum var. SBS kalkıyor, 3 sınav geliyor sanıyor millet. İnsanlar kayıt oluyor, kayıt yaptırdı ne yapacaklar?"
güncel eğitim haberleri SBS Nabi Avcı dershaneler öz-de-bir Milli Eğitim Bakanı Vatan
tarihli haber
Dersimiz.com Haber