Yeni dönemde yeni müfredat programı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak müfredatı açıkladı.
Yılmaz, yaklaşık bin kişi tarafından hazırlanan bu taslakla ilgili bugünden itibaren 1 ay süreyle 10 Şubat tarihine kadar herkesten, öğretmen, veli, eğitim konusunda görüş ve önerilerini beklediğini de açıkladı.
TASLAK 2023 HEDEFİ DİKKATE ALINARAK HAZIRLANDI
Bu programa binin üzerinde arkadaşımız katıldı. Çalışmalarımıza Genel Müdürlüklerin koordinatörlüğünde temsilci, öğretmen, eğitim uzmanı ve akademisyenden oluşan kişiler katıldı. Askı süreci sonrasında da paydaşlardan alınacak geri bildirimler Talim ve Terbiye Kurumu'nca değerlendirilerek son hali verilecek.
Öğrencilerin üniversitelerde, çalışma hayatlarında, günlük yaşantılarında başarılı olması için gerekli bilgiler tespit edildi. Tespit ve öneriler, literatürler dikkatli bir şekilde incelendi. Dünyadaki örneklerle karşılaştırmalar yapıldı, onların tecrübelerinden faydalanıldı. 2023 hedefleri dikkate alındı, onların ışığında bu tasarı milletimizin görüşlerine açıldı.
ÖĞRENCİLERİN DERS SAYILARI AZALMAYACAK
Yeni müfredat taslağı bin kişi tarafından hazırlandı. Ders sayılarını azaltamıyoruz çünkü her ders öğretmeni sayının artırılmasını talep ediyor. Ama bakıldığında Türkiye'de ders saati zaten diğer ülkelere göre az. Bunun için ders saatlerinin azaltılması söz konusu değil, ders içerikleri ve yoğunluğu ise çalışma ile hafifletilecek. Ders saatini arttırmak lazım ama gereksiz ders ve konulardan ayıklamak lazım.
BAZI DERSLER ASKIYA ALINDI
Askıya çıkan dersler arasında Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi vardır. Bu konuda da vatandaşlarımızın katkısını bekliyoruz. İlim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz.
DERS KİTAPLARININ YAZIM SÜRECİ 23 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK
Bugün askıya çıkardık. 13-23 Ocak arası öğretmenlerin inceleme ve raporu var. 6 Şubat'ta sivil toplum kuruluşlarından görüş almak için son gün. 23 Şubat ders kitaplarının yazım sürecinin başlaması olacak. 10 Şubat'tan 20 Şubat'a kadar Talim ve Terbiye Kurulu'ndan onay süreci olacak.
ÖĞRENCİLERİMİZ BU 8 YETKİNLİĞİ ÖĞRENECEKTİR
Tanımlanmış 8 yeterlilik var. Bunlar: Anadilde iletişim, Diğer bir dilde iletişim, Temel Matematik, Dijital Yetkinlik, Öğrenmeyi Öğrenmek, Vatandaşlık ve Sivil Yetkinlik, İnisiyatif Kullanma ve Girişimcilik, Kültürel Dışavurum.
YENİ MÜFREDATTA ANLAMLI BİLGİLER VERİLECEK
Programlar netleşip, halkımızın katkıları aldıktan sonra öğretmenlerimize verilen çerçevede ders saatleri oluşturulacaktır. Herkesin bir talebi var bu konuda. Onları henüz daha gerçekleştirmedik. Bazı derslerde, ağırlıklı derslerde uluslararası gelişmiş ülkelerden daha az ders verdiğimiz kesin.
Eskiden öğrencilere ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar eğitim amacının gerçekleştirildiği düşünülüyordu. Bizim amacımız öğrenciye çok bilgi vermek değil, verilen bilginin anlamlı olmasıdır. Eskiler anlatmıştır, kurbağanın sindirim sistemi mesela. Böyle şeyler olmayacak. Öğrenci için anlamlı olacak onun hayatını geliştirmesini sağlayacağız.
YENİ DÖNEMDE ÖĞRETMEN ATAMALARI
Kamuya alınacak olan 60 bin personel içinde öğretmen atamaları için henüz bir dağılım yapılmadı.
ÖĞRENCİLERE ÖDEV VERİLMESİN
Öğrencilere Sömestr tatilinde ödev verilmemesini istedik. Bu süreçte sadece kendini geliştirsin. Sinemaya gitsin, kitap okusun. Bu sistem daha doğru olacaktır. Bu talimatı bu yüzden verdik.
TELAFİ DERSLER DERS SAATLERİ İÇİNDE YAPILACAK
Şubat'tan sonra ders saatleri içerisinde telafi dersleri yapılacak. Hafta sonu telafi dersleri yapılması söz konusu değil.
güncel eğitim haberleri İsmet Yılmaz MEB yeni program yeni müfredat öğretmen atamaları
tarihli haber
Dersimiz.com Haber