Eğitim Sitesi

Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım?

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım?

Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım?

Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım?

ÇOK ÇALIŞIYORUM AMA BAŞARILI OLAMIYORUM. NE YAPMALIYIM?

 

Çok fazla çalışıyorum ama istediğim sonuçları elde edemiyorum Bazı öğrencilerimiz hedef belirlediklerinden, o hedefe yönelik plân da yaptıklarından; hatta bu plânları sabırla uyguladıklarından söz ediyorlar. Ancak bu öğrencilerimiz bir türlü istedikleri ilerlemeyi gösteremediklerinden yakınıyorlar. "Çalışıyoruz, çalışıyoruz ama bir türlü istediğimiz başarıları yakalayamıyoruz!" diyorlar...

 

Bir arpa boyu yol alamayanlar var

 

Masallarda kalıplaşmış bazı sözler vardır. Hemen hemen her masal bu kalıplaşmış tekerlemelerle başlar: "Bir varmış bir yokmuş. Allah'ın kulu çokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken Kaf dağının arkasında bir ülke varmış..."

 

Masallarda amaç eğitimdir. Verilmek istenen bir mesaj, kimseyi kırmamak için ortaya söylenir ve herkesin bu mesajdan gereken dersi alması amaçlanır. Bu nedenle masallarda "yer" ve "zaman" belirsizdir.

 

Konumuz masallar olmasa da konumuzun masallarla bir bağlantısı var. Masallarda kalıplaşmış sözlerden biri de : "Az gittik uz gittik, dere tepe düz gittik. Altı ay bir güz gittik. Bir de baktık ki bir arpa boyu bile yol gidememişiz." şeklindedir.

 

Nedense bu söz bana çok çalışıp da bir türlü istediği başarıyı yakalamayan öğrencilerimizi hatırlatıyor.

 

İlerlemenin karşısındaki etken verimsiz çalışmadır

 

Okula giden birçok öğrencimiz: "Çok çalışıyorum, ama bir türlü istediğim yüksek notları alamıyorum." diyor.

 

Sınavlara hazırlanan pek çok öğrencimiz ise: "O kadar çalıştığım hâlde doğru cevap sayım hep aynı, hiç yükselmiyor."şeklinde yakınıyor.

 

Bu yakınmaları bazen de çaresiz anne babalardan duyuyoruz: "Ne olacak bizin çocuğun hali!" sızlanmalarıyla.

 

Birçok kişinin zannettiği gibi acaba bu durumdan şikâyetçi olan öğrencilerin "zekâ sorunları mı var, bu öğrenciler sanıldığı şekilde anlama engelli mi, öğrenme özürlü mü?" Hayır, hiçbiri değil.

 

Çalıştığı hâlde hedeflediği başarıyı yakalamayan kişi sadece "nasıl çalışması gerektiğini" bilmiyordur. Bu nedenle "verimsiz bir çalışma" gerçekleştiriyordur. Yani korkulacak bir durum söz konusu değil. Çünkü bu sorunun çözümü var.

 

Verimli çalışma nasıl gerçekleştirilir?

 

- İlk aşama "hedef" belirlemektir. Hedefiniz yoksa ne için çalışacağınızı bilemezsiniz. Öyleyse kendinize bir hedef belirleyin. Ne olacaksanız, daha doğrusu ne olmak istiyorsanız kocaman bir kâğıda yazıp odanızın duvarlarına asın. Dikkat edin, kâğıtları yapıştırırken duvarın boyası kalkmasın! Hedefinize ulaşmanıza annenizin terliği engel olabilir!

 

- İkinci aşama "plân" yapmaktır. Çünkü belirlenen hedefe nasıl ulaşacağınızı belirlemezseniz o hedef sadece bir hayal olarak kalacaktır. Günde kaç saat çalışacaksınız? Hangi derslere çalışacaksınız? Hangi dokümanlardan çalışacaksınız? Nereye kadar çalışacaksınız? Nerede çalışacaksınız? İşte bu soruların cevabını verebiliyorsanız plânınız hazır demektir. Kopya çekerek yüksek not almayı veya netlerinizi yükseltmeyi düşünüyorsanız bu da bir plândır; ama bu plân sizi hedeflerinize değil; köprü altlarına, hastanelere veya hapishanelere götürür. Benden söylemesi.

 

- Üçüncü aşama çalışmayı istemek ve bütün dikkati çalışmaya yoğunlaştırmaktır. Çalışmayı istemeye "motivasyon(isteklendirme)" diyoruz. Sizlerin söyleyişi ile çalışmak için kendinize "gaz vermek" yani. Bunun için gelecekle ilgili hayaller kurabilir ve bu hayalleri gerçekleştirmenin ancak çalışmakla mümkün olabileceğini düşünebilirsiniz. Dikkati çalışmalarınıza yoğunlaştırmak ise "konsantrasyon"dur. Konsatre olarak yapılan çalışmalar verimli olur. Bu nedenle ders çalışırken televizyon, bilgisayar, gürültü, müzik, uyku ve yataktan uzak durun. Sadece bir iş yapın. O da çalışma olsun. Yani eliniz işte gözünüz başka yerde olmasın. Beş duyunuzun tamamını çalışacağınız konuya odaklayın.

 

- Son aşama ise etkili çalışmaktır. Etkili bir çalışma için çalışmalarınızı 40 dakika ders, 5 dakika o dersin tekrarı, 10 dakika teneffüs şeklinde yapın. Dershane veya okuldaysanız öğretmeninizi dikkatlice dinleyin. Önemli fikirleri not alın. Eve gelince sonraki günkü dersler için ön hazırlık yapın. Bunun için konulara şöyle bir göz gezdirin. Anlamadığınız yerleri belirleyin ve mutlaka bir bilene sorun.

 

İşlem tamamdır

 

Verimli çalışanlar, hedeflerine adım adım yaklaşacaklardır. Yukarıda sözünü ettiğimiz sistemi uyguladığınızda kendinizdeki gelişmeyi somut olarak göreceksiniz. Böylece hedefinize emin adımlarla yavaş yavaş yaklaştığınızı fark edeceksiniz.

 

Uyarılarımızı dikkate alıyorsanız siz artık çok başarılı bir öğrenci adayısınız.

 

Hayırlı olsun...

add

tag rehberlik eğitim başarı çalışma planı nasıl başarılı olunu başarısızlık nedenleri

Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım? Hakkında Yorum Yazın...

  

Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım? Hakkında Yorumlar

Nergis Çok teşşekürler:) :) 2018-12-28

bülent Müthiş teşekkürler 2017-09-28

öğrenci İşte aradığım sorunun cevabı bu kısa ve öz yapılması gereken her şey burda size minnettarım adım adım uyguluyorum yazdıklarınızı inşallah sonuç almaya en kısa sürede başlıcam Hadi Hayırlısı ! 2016-02-26

Veysi Fazla uzatmadan akıcı bir dil ile yazmışsiniz Teşekkürler 2015-08-31

Yazılan son 4 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 4 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Çok Çalışıyorum Ama Başarılı Olamıyorum. Ne Yapmalıyım?