Eğitim Sitesi

Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi

Bilindiği gibi okullarımız, ilgileri, istekleri, yetenekleri birbirinden çok farklı öğrencileri bir çatı altında toplamakta, onlara eğitim verme sorumluluğunu yüklenmektedir. Gün geçtikçe de öğrenci sayısı buna paralel olarak da sorunlar artmaktadır. Fiziksel ve toplumsal yaşamla ilgili sorunlar, bu sorunlara bulunmuş çözüm yolları yada karşılaşılabilecek bu tür yeni sorunlara çözüm bulabilme becerileri çeşitli akademik ders konularıyla öğrencilere verilmektedir. Ancak, bir bireyin kendi yaşamında karşılaştığı kişisel sorunlar hiçbir dersin konusu değildir. Bu rehberlik servislerinin işidir. Rehberlik servisleri, bireye kişisel sorunlarının çözümü için gerekli olan olgusal bilgileri sağlayan, kişinin isteklerini, olanaklarını ve çeşitli özelliklerini tanımasına yardımcı olan ve bu bilgilerden yararlanarak kendini gerçekleştirmesine yardım eden bir hizmet alanıdır.

 

Kısaca özetlersek; bu servisler, öğrencinin problemini doğru biçimde tanımlamasına, problemi hakkında yeterli bilgi sahibi olmasına, dolayısıyla karar vermesine yardım eder. Karar verme de problem çözmenin en önemli aşamasıdır. Bu aşamada verilecek kararlar bireyin yaşamının belki de dönüm noktası olacaktır. Bunun için, öğrencinin bazı bilgiler yanında psikolojik desteğe de ihtiyacı olabilir. Bu desteği de rehberlik servisleri sağlayacaktır.

 

Eğitim sistemimiz içerisinde rehberliğin çok önemli bir yeri vardır. Gittikçe gelişmekte ve değişmekte olan eğitim sistemimizde, artık öğretmen yerine öğrenci merkez alınmaktadır. Artık öğrencinin yeteneği yanında ilgi ve ihtiyaçları da göz önüne alınmak zorundadır. Öğrenciler:

 

*Öğretmeye değil öğrenmeye

 

*Bilmeye değil yapmaya

 

*Ezbere değil araştırmaya

 

*Verdiklerimizi ölçmeye değil yeteneği ortaya çıkarmaya

 

*Eleştirmemeye değil eleştirici ve bağımsız düşünmeye

 

*Mutlak itaate değil akla ve mantığa

 

*Elemeye değil yeteneğine göre seçen

 

bir sistem içinde yetiştirilmek durumundadır. Çağdaş eğitimin dolayısıyla kalkınmamızın temeli budur. Bunun için öncelikle yeni hazırlanacak eğitim programları başta olmak üzere eğitim-öğretim etkinlikleri içerisinde bulunan herkesin rehberlik hizmetlerine gereken önemi vermesi gerekmektedir.

 

add

tag eğitimde rehberlik rehberlik hizmetleri Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi Hakkında Yorum Yazın...

  

Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Eğitimde Rehberlik Hizmetlerinin Yeri Ve Önemi