Eğitim Sitesi

Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Ana Sayfa > Rehberlik Yazıları > Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Türkçe  Dersine Nasıl Çalışılmalı?

TÜRKÇE DERSİNİN İÇERİĞİ

Türkçe dersi dil ve anlam bilgisi olmak üzere iki temel konudan oluşur. Öğrencinin dinleme, okuma ve yazma faaliyetleri ile Türk dilinin bütün özelliklerini öğrenme, kullanma ve bu yolla bilgi edinme, kavrama, analiz ve sentez yapabilme alışkanlığı kazanması bu dersi okumadaki en önemli gerekçelerden birkaç tanesidir. Türkçe dersi kişinin anlama ve yorumlama gücünü geliştirdiği için bu derste başarılı olmak, tüm derslerdeki, özellikle sözel derslerdeki başarıyı olumlu yönde etkilemektedir. Doğru cevabı bulmak soruyu doğru okumaya, doğru anlamaya ve doğru yorumlamaya bağlıdır.

 

TÜRKÇE DERSİNE AİT SORULARIN ÖZELLİKLERİ

Türkçe'de anlam bilgisi soruları yoruma, dilbilgisi soruları ise bilgiye dayanır. Yoruma dayalı sorularda öznellikten kaçınmalı, soru kökünde ifade edilenler doğru algılanmalı, paragraftaki giriş, sonuç ve ana düşünceyi ifade eden ayrıntılara dikkat edilmelidir. Mecazlı ifadeler ve simge sözcükler dikkate alınmalıdır. Bilgi sorularında ise konu eksikleri tamamlanmalı, dil bilgisinin temel kuralları bilinmeli, mana ve değerler iyi kavranmalı, zengin bir kelime hazinesine sahip olunmalı, terimlerin anlamları iyi bilinmelidir.

 

Sözcüklerle ilgili sorularda doğrudan ve dolaylı anlamları hatırlama, amaca uygun sözcüğü seçebilme, seçilen sözcüğün yerinde kullanıldığının farkına varma, hangi anlamlarda kullanıldığını belirleme ve sözcüklerin seçilme nedenlerini görme bu tip soruların doğru cevaplarını bulmak açısından önemlidir.

 

Cümlelerle ilgili sorularda, cümlenin yapı, anlam ve anlatım özelliklerini tanıma, dilin işleyiş düzenine uygun cümleler kurabilme, cümledeki ifade edilen yargıyı belirleme ve cümlenin seçiliş nedenini görme bu tip soruların doğru cevabını bulma açısından önemlidir.

 

Paragraflarla ilgili sorularda ana ve yan düşünceleri belirleme veya ayırma ve ana düşünce ile yan düşünce arasındaki bağlantıları görebilme, ayrıca düşünceyi geliştirme yol ve biçimlerini tanıma bu tip soruların doğru cevabını bulma açısından önemlidir.

 

TÜRKÇE DERSİNE ÇALIŞMA

Derste;

Türkçe dersi dinlenirken; öğretmenin uyarıları dikkate alınmalı, önemli yerler işaretlemeli, anlatılanların benzerlik ve zıtlıkları karşılaştırılarak mukayese edebilme bilinci geliştirilmelidir. Türkçe dersinde konular işlenirken yakından uzağa, basitten karmaşığa ve bilinenden bilinmeyene giden bir yöntem izlenir. Ayrıca Türkçe konuları birbirinden bağımsız değildir. Bu nedenle bütün konular derste ilgi ile takip edilmelidir. Derste öğretmenin verdiği örnekler, öğrenilen konuların ince ayrıntılarını kavratmaya yönelik olduğu için bu örneklere ait özellikler üzerinde durulmalıdır. Soru sayısı en fazla olan ders olduğu için bu derse karşı önyargılı davranılmayıp anlaşılmayan bölümler öğretmene sorulmalıdır.

 

Bireysel Çalışmalarda;

Bireysel çalışmalarda derste anlatılan konular belli dönemlerde tekrar edilmeli ve testler çözülmeli, yanlış cevaplandırılan ve boş bırakılan sorulara ait konulara geri dönülmelidir.

 

Okuma, anlama ve yorumlama hızını arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir.

 

Kavram, yargı ve düşünce düzeyinde bireysel gelişimi sağlayacak çalışmalar yapılmalı, test kapsamları gözden geçirilmelidir. Çözülen soru sayısından ziyade soru içeriklerine dikkat edilmeli, konunun tüm özelliklerini kavratıcı niteliklere sahip sorulara ağırlık verilmelidir.

 

add

tag Türkçe Dersine Nasıl Çalışılır Türkçe Dersi Nasıl ders çalışılmalı derste başarı bireysel çalışmalar sınavlara doğru hazırlanmak

Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı? Hakkında Yorum Yazın...

  

Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı? Hakkında Yorumlar

Çok teşekkür ederim Çok teşekkür ederim Allah razı olsun sizden 2020-12-28

Bro Gercekten iyi bir sey. 2019-12-30

Ervanur Iyi hazırlanmış seni çok seviyorum ömer faruk 2019-01-01

ömer furkan beğendim işe yaradı 2018-07-10

Ayşe Akşit Çok teşekkür ederim iyi oldu 2018-03-26

Rumici Benim sayısal dersim iyi sözelim kötü bir sonraki sınava bunlardan faydalanarak çalışacağım 7. Sınıfa gidiyorum sözel de pek iyi değilim 1.notum 80 2. Nin de 85 olacağını düşünüyorum 2017-12-12

beyza guzel ben sozelciyim 2017-05-24

♥♥♥♥PeMbE♥♥♥♥ Keşke daha kısa ve öz olsaydı 2017-05-02

çağatay Ben sayisalciyim ama sozel derslerim kotu sozelleri gelistirmem icin yontemler yazin matematik notum ise 94 100 70 ben 7.SİNİFİM 2017-03-03

Efsun Super tavsiyeler 2017-02-18

esra aydin Superdi 2017-01-06

esra aydin Benim pazartesi gunu turkce sinavim var 2017-01-06

isimsiz Bende anlamadım 2016-11-28

almina Thank you 2016-11-28

Anıl yapıyorum yuksek alırım inş. 2016-10-30

zeynep bunları dikkate alarak çalışacağım 2016-10-06

aleyna clash cı bence teknıklerı ve ıcerıklerını yazmalıydı ornegın pekıstırmek gıbı 2016-05-30

Abdulkerim KABA Ben hiç anlamadım 2016-05-29

şila pekkala anladım güzel 2016-05-20

bayaan mavi :) güzel :) 2016-04-30

ilayda tşk ederim inş iyi bir not alırım 2016-03-24

yağmur sayenizde 100 aldım çok sağolun 2016-03-23

dilan teşekkürler... 2016-03-23

sena Benim cümle bilgim iyi ancak dil bilgisi hakkında bir şey anlamıyorum.Türkçe dersi için hangi yayınları önerirsiniz 2016-01-21

milisa Cumleleri uygun biçimde tamamlayalım mesela iyi bir konuşmacıyım çunku 2016-01-11

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 66 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Rehberlik Yazıları

Türkçe Dersine Nasıl Çalışılmalı?