Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

    Surre (Sürre)

    Hac dolayısiyle padişah tarafından Haremeyn'e (Mekke ve Medine'ye) gönderilen para ve armağanlar.(Surre Alayı: Bu parayı götüren takım).

    Göktürkier'de asker, ordu. (Sü Beği: Asker-Subay).

    Sübvansiyon

    Bir ürüne vb. devletçe yapılan yardım.

    Süngüşmek

    Göktürkier'de süngüleşmek, savaşmak.

    Açıklamalarıyla 1878 Tarih Terimi

    Sünnet

    Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

    Sünnî

    Hz. Muhammed'in yolunda giden, dört imamdan birinin mezhebinden olan kimse. (Dört İmam: Ebu Hanife, Safî, Malik, Hanbel).

    Sünnilik

    Hz. Muhammed'in sünneti ile sahabe ve tabiin topluluğunun belirlediği inanç biçimine dayalı mezheplere verilen ortak ad. İran, Irak ve Yemen dışındaki Müslüman ülkelerde çoğunluğu oluşturan Sünniler tüm Müslümanların % 90'ını temsil etmektedirler. Hanefi, Hanbeli, Şafi ve Maliki olmak üzere dört sünni mezhep vardır.

    Süreklilik

    Kesintisiz süren, devamlı

    Süvari

    Atlı asker.

    Süzeren

    Ortaçağ Feodalite (Derebeylik) döneminde halkın himayesi altına girdiği kişilere süzeren adı verilir.

    Şad

    İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın erkek çocuklarının, devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları için ülkenin çeşitli bölgelerinde "Şad" adı verilen kişilerin yanında eğitilmeleri sağlanırdı.

    Şadırvan

    Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.

    Şah

    İran'da imparator karşılığında kullanılan unvan. (Şehinşah: Şahlar Şahı)

    Şakir

    Şükreden.

    Şakirt

    Talebe. Öğrenci.

    Şaman

    1- Sibirya'da oturan bazı Türk boylarında tef çalarak, dans ederek, şarkı söyleyerek ayin yapan ve böylece ruhlarla ilişki kurarak hastalıkları iyi ettiğine, istenilen birtakım sonuçları sağladığına inanılan kimselere Avrupalıların verdikleri ad.

    2- Eski Türklerde din adamı.

    Şamanizm

    İnsanlığın en eski dinlerinden biri olan, Kuzey Asya'daki ve Orta Asya'daki Türkler arasında en eski çağlardan günümüze değin süregelen, doğaya tapma, doğaüstü güçlere, ruhlara inanma temeline dayanan bir inanç sistemi.

    Şamanlık

    Kuzey ve Orta Asya'da Türkler arasında günümüze kadar süregelen doğaya tapma, doğaüstü ruhlara inanma temeline dayalı din.

    Şanyu

    Şanyu (Şanyü ya da Sanyu), Büyük Hun İmparatorluğu liderlerinin kullandıkları unvandır.

    Şark

    Doğu

    Diğer Tarih Terimleri

    İlk Sayfa ... 77 78 [79]80 81 ... Son Sayfa

    Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

    Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü