Güncel Dil ve Anlatım terimleri sözlüğümüzde Epizot terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Epizot nedir? Epizot ne demek? Epizot hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Epizot Terimi Hakkında Bilgiler
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Epizot:
Bir hikâyede asıl olaya karışan ikinci derece önemli olay.
Edebiyat Terimi Olarak Epizot:
1- Hikaye, roman veya şiirde ana konuya bağlı ikinci derecede olay; müzikte temaları birbirinden ayıran serbest yazılmış bölümler; tiyatroda bir aksiyona (harekete) katılmış ikinci derecede bir aksiyon; Yunan trajedisinin unsurlarını meydana getiren diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modern tiyatroda perde adıyla bilinir.
2- Bir roman, öykü ya da destanda olay örgüsü içinde başlıbaşına konusal bir bütünlük taşıyan ikinci derecedeki eylem ya da eylemler için Epizot kelimesi kullanılır.
Tiyatro Terimi Olarak Epizot:
1- Yunan trajedisinin ögelerini oluşturan diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modem tiyatroda perde adıyla bilinir.
2- Oyundaki asıl olaya karışan ikincil olaylar.
Benzer Dil ve Anlatım Terimleri
Fasıl: Bölüm. Tiyatroda perde karşılığı kullanılmıştır. Karagöz oyununda belli bir vakanın geçtiği bölüm.
Hâkim Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde her şeyi bilen, her şeyi gören, istediği bilgiyi veren, istediği zaman susan, bazen olayları bütün detayları ile anlatan, bazen birkaç cümleyle özetleyen, yorum ve değerlendirmede bulunan anlatıcı.
İmge: Edebiyat ürünlerinde, özellikle şiirde dile getirilmek isteneni daha canlı, etkili, görülebilir ve duyulabilir bir biçimde anlatmak için anlatılmak istenenle başka şeyler arasında bağlantı kurularak zihinde canlandırılan yeni biçimler.
Karakter: Başkalarına benzemekten çok, başkalarından farklılıkları ve sadece kendine has değer ve nitelikleriyle belirginleşen kahraman.
Kahraman Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde olayları kendi dil ve üslubuyla ve birinci şahıs ağzıyla nakleden anlatıcı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü