Eğitim Sitesi

Mektup Nedir? Mektup Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Dil ve Anlatım terimleri sözlüğümüzde Mektup terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mektup nedir? Mektup ne demek? Mektup hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mektup Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Mektup:

1. Bir kişiye, bir kurum ya da kuruluşa, bir topluluğa bir şey iletmek, bir şey bildirmek amacıyla yazılan yazı.

2. Bir düşünce veya duygunun birilerine iletilmesi amacıyla yazılan yazılardır.


Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Mektup:

Birbirlerinden uzaktaki insanların, anlaşmak ve haberleşmek amacıyla yazdıkları; duyguları, dilekleri, düşünceleri bildirmek amacı taşıyan yazı türüdür. Her türlü konu mektuba girebilir. Mektubu konuşmanın yazıya çevrilmiş şekli kabul edebiliriz. Mektuplar özel mektuplar, iş mektupları, edebi mektuplar gibi değişik türlerde olabilir.


Edebiyat Terimi Olarak Mektup:

1- Birbirinden uzakta bulunanların haberleşmesini sağlayan bir yazı türü. En eski haberleşme araçlarından biri. Sözcük anlamı Arapça "yazılmış şey." Farsçası name, eski Türk dillerindeki karşılığı bitig, betik ya da bittidir. Tarihte rol oynamış ünlü kişilerin, yazar, bilimadamı ve sanatçıların mektuplarıyla birlikte bir edebi eserler türü olarak kimi zaman ele alınmıştır. Sadece mektuplardan oluşan kitaplar da vardır.

2- Bir kimseye, kuruma, kuruluşa ya da topluluğa iletilmek üzere yazılan yazı. Başlangıçta haberleşme aracı olarak kullanılsa da edebiyatta roman, hikaye, öykü gibi kendine özgü bir tür niteliği kazanmıştır.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mektup:

Bir şeye haber vermek, bir şeyi sormak ya da istemek için birine gönderilen yazılı kâğıt.


Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

Manşet: Gazetelerin ilk sayfasına iri puntolarla konulan başlık.

Makale: 1. Bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik, ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete ve dergi yazısı.

2. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denir.

Açıklık: 1. Bir anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmaksızın, bir tek yargıyı kolayca belirtme özelliği.

2. Birbirleriyle çelişki ya da okuyanı anlam konusunda ikileme düşüren düşünceler olmaması; bir başka deyişle cümlelerin farklı yorumlara ve anlaşılmalara meydan vermeyecek biçimde kurulmasıdır.

Açık Oturum: Güncel, siyasal, sosyal ve bilimsel konuların veya sorunların herkesin izleyebileceği bir biçimde açık olarak tartışıldığı toplantı.

Akıcılık: Bir anlatımın zevkle okunması veya dinlenmesi, anlatımda şiirsel bir yönün bulunma özelliği. Söz, yazı ve anlatımın akıcı olma özelliği.

Akıcı bir anlatımın özellikleri şunlardır:
1. Kolayca anlaşılır
2. Duraklamadan okunabilir
3. İlgi çekici ve sürükleyicidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü