Eğitim Sitesi

Röportaj Nedir? Röportaj Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Dil ve Anlatım terimleri sözlüğümüzde Röportaj terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Röportaj nedir? Röportaj ne demek? Röportaj hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Röportaj Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Röportaj:

1. Gazetecilerin bir yeri, bir kurumu ziyaret ederek o yerin özelliklerini, orada gördüklerini, kişisel düşünceleriyle birleştirip fotoğraflarla belgeleyerek kaleme aldıkları yazılardır.


2. Sahalarında tanınmış kişilerle bireysel ya da toplumsal konularda, soru-cevap şeklinde yapılan ve çoğunlukla gazete veya dergide yayınlanan söyleşi.


Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Röportaj:

1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir.

2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.


Edebiyat Terimi Olarak Röportaj:

Bireysel ve toplumsal bir konu veya sorun etrafında, ilgili bir kişiyle soru cevap şeklinde oluşturulan ve genellikle gazete veya dergide yayınlanan öğretici metin.


Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Röportaj:

Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapma sonucu edinilen bilgi ve kişisel izlenimlerin okuyucuya aktarıldığı yazım türü.


Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Röportaj:

Konusu bir soruşturma araştırma olan gazete veya dergi yazısı.


Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

Parodi: Ciddi sayılan bir eserin bir bölümü veya bütününü alaya alarak, biçimini bozmadan ona bambaşka bir özellik vererek biçimle öz arasındaki bu ayrılıktan gülünç etki yaratan bir oyun türü.

Öznel: Özneye ilişkin olan, öznede oluşan, nesnelerin gerçeğine değil, bireyin düşünce ve duygularına dayanan, enfüsi, subjektif.

Özne: Bir cümlede bildirilen işi yapan, yüklemin bildirdiği durumu üzerine alan kimse veya şey, fail.

Öyküleme: Tasarlanan, gözlemlenen ya da yaşanan bir olayı yer, zaman ve kişi kavramlarına bağlayarak ifade etme.

Otobiyografi: Öz yaşam öyküsü.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü