Bilgisayar Destekli Eğitim
- Bilgisayarla öğretme sürecidir.
- Öğretme aracı olarak bi bilgisayar programını kullanan bireysel eğitim sistemidir.
- Bir bilgisayarı kullanan birisi tarafından öğrenilebilecek bilgi ve beceriler sunan eğitsel bir bilgisayar programıdır.
- Bir alanın (matematik. fizik, kimya, coğrafya vb.) öğretimde bilgisayarın öğretmen ve öğrenciye yardımcı bir araç olarak kullanılmasını ifade etmektir. Başka bir deyişle, BDE eğitimde bilgisayarın, öğrencinin eğitimde daha etkin öğrenmesini sağlamak amacıyla kullanılması demektir.
- "Öğrencinin bir bilgisayar başında, göstereceği her türlü tepkileri göz önünde bulundurarak hazırlanmış ders yazılımı ile karşılıklı etkileşimde bulunarak kendi öğrenme hızına göre kullanabileceği öğretim türü", bu soruna ilişkin uygulama ve araştırma alanı olarak da tanımlanabilir.
- Öğrenme ortamına uyarlanabilecek veya öğretime uygun bilgisayar donanımı araçlarıyla, bir ders yazılımının tek veya çok öğrencili ortamda öğreten yardımı olsun ya da olmasın izlenmesiyle sürüdürülen eğitim yöntemidir.
Bilgisayar Destekli Eğitimin Amaçları
- Öğrencide yüksek seviye de eleştirel ve bütünleştirici düşünme becerisini geliştirilmesin de etkin rol oynamak,
- Grup çalışmasına teşvik etmek ve desteklemek,
- Öğrencinin bilimsel düşünme yeteneğini geliştirmek,
- Öğrenenin motivasyonunu artırmak,
- Öğretim yöntemlerinni genişletmek,
- Öğrencinin bireysel öğrenme yeteneklerini geliştirmek,
- Problemlere mantıksal bir çözüm yolu üretmek,
- Hipotez kurmaya cesaretlendirmek.
BDE yazılımları kullanıcıların veya öğrencilerin özelliklerine ve kullanıldıkları ortamlara göre değişik nitelikler taşımaktadırlar. Örneğin evde kendi başına çalışma biçimine göre hazırlanmış bir ders yazılımının özellikleri ile bilgisayar laboratuvarında öğretmen ve sınıf eşliğinde ve belirli bir ders saatinde uygulanacak ders yazılımının özellikleri önemli ölçüde farklıdır. dersimiz.com Eğitim yazılımının özellikleri incelenirken yazılımın ilişki içinde bulunduğu kesimlere yönelik özellikleri ve yazılımın kullanıldığı ortamlara yönelik farklılıkları ele alınmalıdır. eğitim yazılımınının ilişki içinde bulunduğu kesimlerin (katılımcı) başında yazılımı çalıştıran bilgisayar gelir. Diğer katılımcılar, yazılımı kullanan öğrenci, varsa yazılımı aynı anda kullanan ikinci öğrenci, sınıf ve öğretmen olarak tanımlanır. Bir Eğitim Yazılımı bilgisayarın diğer dört katılımcıya yönelik yönergeleri doğrultusunda işleyişine devam eder.
- Bilgisayarlar esnektir. Öğrenciler ders saatlerini kendi gereksinim ve olanaklarına göre ayarlayabilirler.
- Öğrenciler herhangi bir konuda yanlış iş yaptıklarında hemen mesaj vererek doğruyu bulma yönünde uyarıcı ve yol göstericidir. Bilgisayarlar hızlı ve doğru geri bildirimler vererek öğrencilerin kısa zamanda ve doğru öğrenmelerini sağlar. Bu da hataların tekrarlanmasını önler.
- Bilgisayar programları kullanıcıya testler uygulayarak kullanıcının bildiği konuları atlayarak bir sonraki konuya geçmesine olanak sağlar. Bilakis öğrencilerin hal ve davranışlarının ahlaki bir temele oturtulmasına çalışılmalıdır. Bu da ancak öğrencilere daha fazla vakit ayırmak, onları daha yakından tanımak, zaaflarını ve kuvvetli yönlerini bilmekle olur. İşte bu zamanı bilgisayar bir nebze olsun kazandırabilir.
- Bilgisayarlar, öğretmenlere öğrenci sorunlarıyla daha çok ilgilenebilme ve işlerini daha iyi ve verimli yapabilme olanağı sağlamaktadır.
- Bilgisayarlar güvenlidir. Bilgisayarlar normalde dünyada yapılması zor ya da sınıf ortamında yapılması imkânsız olan deneyleri zaman kaybı olmadan üstelik çok ucuza mal ederek yapabilme olanağı sağlar.
- Bilgisayarlar daima kullanıma hazır durumdadırlar. Yorulmazlar, sıkılmazlar, dinlenmek için bir araya(teneffüse) ihtiyaç duymazlar, tatile gitmezler ve sabırlıdırlar. Bu yüzden de bazen bir insandan daha iyi bir öğretici olabilirler.