Âdâb Terimi Hakkında Bilgiler
Usul, yol, yordam, davranış kaideleri, terbiye.
Adab, edep kelimesinin çoğuludur. Edep, "incelik, kibarlık, iyi davranış" gibi anlamlara gelir. Adab kelimesi dinin gerekli gördüğü ve aklın güzel bulduğu bütün söz ve davranışlardır. Bu kelime, yeme içme adabı, uyuma âdâbı gibi genellikle ... adabı şeklinde kullanılır. Bu durumda kendisinden önce gelen kelimeye ait özel kuralları, incelikleri ve uyulması gereken dinî esasları ifade eder. Her şeyin bir yolu yordamı vardır. İşte adab bu yolu yordamı gösterir.
Âdab; Töre; edepler; terbiyeler; utanmalar; yol yordam; yol yöntem.
Edeb kelimesinin çoğulu olan bu kelime, izlenmesi gereken esaslar, görgü kuralları gibi manaları ihtiva eder.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:
İman: Allah’ın varlığını, birliğini ve Hz. Peygamber’in Allah Teâlâ’dan getirdiği kesin hüküm ve bilgileri kalp ile tasdik etmek, tereddütsüz kabullenip tes
Teâlâ: Allah’ın yüceliğini belirtmek için isimlerinden hemen sonra bir sıfat gibi kullanılan “yüce olsun, ulu olsun.” anlamlarına gelen övgü sözü.
İnfak: 1. Nafaka verme, besleme, geçindirme. Dini bir terim olarak, Allah'ın hoşnutluğunu kazanma amacıyla kişinin kendi servetinden harcamada bulunması, iht
Bi'set: Gönderme, iletme, elçi tayin etme. Bütün peygamberlerin, özel olarak da Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberlikle görevlendirilmesi.
Lîn: Yumuşak olmak, Yumuşak uzatma.
Vaat: Bir işi yerine getirmek için verilen söz.