Adet-i Ağnam Nedir? Adet-i Ağnam Hakkında Kısaca Bilgi

Adet-i Ağnam Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Adet-i Ağnam:
Hayvancılıkla uğraşanlardan alınan vergidir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Âdet-i Ağnam:
Koyun ve keçiden alınan vergiye verilen isimdi. Her sene, ağnam müdürü olan kişi tarafından "sayıcılar" ve memurlar belirlenen bölgelere gönderilirlerdi. Bunlara görevleriyle ilgili buyruldular da verilirdi. Bu sayıcılara daha sonraları "kabzımal" denmişti. Bunlar görevli oldukları bölgelerdeki koyun ve keçiyi sayarlar ve bunu göre âdet-i ağnam alırlardı. Alınan ağnamın bir kısmı, masraflarına karşılık olmak üzere, "başkalık" adıyla, nazırlarla kabzımallara kalırdı.

Âdet-i ağnam vergisi, koyun ve keçi için birer akçeden ibaretti. Bu vergi önceleri tayin edilene memurlar aracılığıyla sayılıp toplanırken, sonraları "âşar" gibi bu da iltizam olunmaya başlanmış ve açık arttırma (müzayede) ile bu görevi alan mültezimlerin adamları vasıtasıyla sayılarak toplanmıştır.

Tanzimat'tan sonra, iltizam usulü bırakılmış ve bu verginin tekrar sayım memurları vasıtasıyla toplanması şekline dönülmüştür.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kıla-yı Erbaa: Dört kale. Eskiden İstanbul'daki Anadolu kavağı ve Rumeli-kavağı ile Yûşa ve Telli Tabya hakkında kullanılırdı. İmparatorluğun çeşitli yerlerinde birb

Otuz Yıl Savaşları: 1618 ile 1648 yılları arasında Kutsal Roma Germen İmparatorluğu içindeki Katolik ve Protestan prensliklerinin birbiriyle mücadelesiyle başladı. Diğer

Oligarşi: Siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim şeklidir. Zenginler iktidarı olarak da nitelendirilir.

Halef: Birinden sonra gelen, birinin yerine geçen.

Dürzi: İslâm dininden oldukça ayrılık gösteren bir mezhep. Bu mezhebe mensup olanlar daha çok Suriye, Ürdün ve Lübnan'da yaşıyorlardı.

Şatır: Padişahların maiyetinde debdebeyi arttırmak için atların yanında yürüyen hizmetkârlar.