Adrenalin Terimi Hakkında Bilgiler
Böbrek üstü bezi ve sinir uçlarından, korku, heyecan, coşku gibi durumlarda salgılanan, kalp atışlarını hızlandıran ve glikojenin glikoza parçalanmasını sağlayan hormon.
Böbrek üstü bezinden salgılanan hormon. Kan damarlarını daraltır ve tansiyonu artırır.
Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Tabiatta bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.
1. Böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormondur. Stres, korku gibi durumlarda beyin uyarısı ile kana yüksek miktarda salgılanarak tansiyonun yükselmesine, kalp ve solunum sayısında artışa neden olan bir hormondur.
2. Hekimlikte damarları daraltma, bronşları açma, kanamaları kesme vb. amaçlarla kullanılan, kan şekerinin yükselmesine yol açan böbrek üstü bezlerinin salgısı.
Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.
Benzer Fen Bilimleri Terimleri:
Radar: 1. Elektromanyetik dalgalar yardımıyla cisimlerin yerini ve uzaklığını bulabilen, hız ölçebilen genellikle uçak ve gemilerde kullanılan cihaz.
2. C
Tam Yansıma: Gelme açısı sınır açısından büyük olduğu zaman, ışınların birinci ortamdan ikinci ortama geçemeyerek aynı ortamda yansıması.
Doğal Işık Kaynakları: Güneş, fosfor, ateş böceği, gibi doğal hâllerinde yapısal özelliklerinden dolayı kendiliğinden ışık yayan kaynaklarına denir.
Beher: Kimya laboratuarlarında kullanılan, geniş ağızlı, ateşe dayanıklı cam kap.
Dokunma: Nesnelerin sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık vb. niteliklerini derinin altındaki sinir uçları aracılığıyla duymak, değmek, el sürmek, temas etme
Katalizör: Kimyasal tepkimeye katılmadan, kimyasal tepkimenin olmasını veya hızının değişmesini sağlayan, katalitik etkiye yol açan madde.