Adrenalin Nedir? Adrenalin Hakkında Kısaca Bilgi

Adrenalin Terimi Hakkında Bilgiler

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Adrenalin:
Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Adrenalin:
Böbrek üstü bezi ve sinir uçlarından, korku, heyecan, coşku gibi durumlarda salgılanan, kalp atışlarını hızlandıran ve glikojenin glikoza parçalanmasını sağlayan hormon.

 

Biyoloji Terimi Olarak Adrenalin:
Böbrek üstü bezinden salgılanan hormon. Kan damarlarını daraltır ve tansiyonu artırır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Adrenalin:
Böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından salgılanan bir hormondur. Tabiatta bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır ve etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Adrenalin:
1. Böbrek üstü bezinden salgılanan bir hormondur. Stres, korku gibi durumlarda beyin uyarısı ile kana yüksek miktarda salgılanarak tansiyonun yükselmesine, kalp ve solunum sayısında artışa neden olan bir hormondur.

2. Hekimlikte damarları daraltma, bronşları açma, kanamaları kesme vb. amaçlarla kullanılan, kan şekerinin yükselmesine yol açan böbrek üstü bezlerinin salgısı.

 

Benzer Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri:

Porselen Kron(Kaplama): Bir ön dişin rengini ve/ya şeklini değiştirmek ya da tamir etmek için dişin önüne ya da üstüne yapıştırılan ince porselen tabakası.

Kanal Tedavi Terapisi: Dişin pulpasının alınıp yerinin guta perca denilen malzemelerle homojen doldurulması işlemi.

Cementum: Dişlerin köklerini kaplayan sert doku.

İnce Zar: Pelikül. Bakteri plağı oluşumundaki ilk adım. Pelikül, tükürükte bulunan yağ ve proteinleri içeren, şeffaf ve ince tabakadır. Dişleri temizledikten so

Bakteri: Tek hücreli mikroorganizmalardır. Bunlar, mantarlardan küçük, fakat virüslerden büyüktürler. Bazıları hastalık yapıcı, bazıları zararsızdır; bazı bakt

Veneer: Bir dişin dış yüzeyine konan bir örtücü madde, kaplama. Laminat diye de bilinir.