Agora Nedir? Agora Hakkında Kısaca Bilgi

Agora Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Agora:
Pazar yeri. Antik tiyatro yapısı ortaya çıkmadan ve Diyonizos Şenlikleri Atina'daki Akropolis'in güneydoğu yamacına alınmadan önce oyunlar pazar yerinin basamaklı tarafında oynanırdı. Seyirciler basamaklara otururdu.

 

Tarih Terimi Olarak Agora:
Eski Yunan kentlerindeki alış-veriş (çarşı) yeridir.
Genellikle bir evin yola bakan odasının açılarak,bir dükkan ya da atölye
halinegetirimesi biçimindedir.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Agora:
1- Antik Yunan kentlerinde stoalar ile çevrelenmiş, içinde ya da yakınında tapınak, bouleuterion gibi dini ve resmi yapıların bulunduğu toplumsal ve ticari yaşamın yoğunlaştığı alan.

2- Kentlerde ticari, resmi, adli ve dini fonksiyonları olan halk meydanı.

3- Eski Yunanistan'da pazar yeri ya da antik kentin merkezine verilen ad.

 

Sanat Terimi Olarak Agora:
1. Eski Yunanlılarda kent devletiyle ilgili sorunların konuşulduğu, çevresi revaklı meydan.

2. Pazar yeri.

3. Yunan klâsik döneminde; sitenin yönetim, politika ve ticaret işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan.

 

Benzer Tiyatro Terimleri:

Uzun Konuşma: Oyun kişilerinin uzun soluklu konuşmalarına verilen ad.Kendi başına uzun, şiirsel ve söylevsi replik. Klasik tiyatro betiklerinde çok kullanılmıştır.

Öykülemek: Bazı oyunların başında, ortasında, sonunda ya da yer yer anlatıcı yoluyla oyunu konusunu anlatmak, bazı bölümleri özetlemek ya da yorumlamak. Antik Yu

Spot Işık: Özel efektler için yoğu konsantrasyonda noktasal biçimli bir ışık sağlayabilen lamba için kullanılan Amerikan terimidir.

Vurgu: 1- Oyun düzeninde tasarımın bir öğesi. Bir uygulamada çeşitli yöntemlerle kişiler, yığınlar, eşyalar ve simgeler vurgulanır. Yönetmenin önemli işlerin

Pano: 1- Sahne üzerindeki dekorun bir parçası. Pano askıya bağlanır ve sahne zeminine tutturulur. 2- Kulisi seyircinin görüşüne kapayan çerçeveli gergi.

Curcuna: 1- Orta Oyun'un başlangıcında ya da bu oyundan bağımsız olarak ortaya çıkan o gün oynayacak olan tiplerin müzik eşligindeki dansları. 2- Soytarılar