Ahilik (Kardeşlik) Terimi Hakkında Bilgiler
1- XIII. Yüzyılda Anadolu'da kurulan ve örgütlenmesi hızla yaygınlaşan, esnaf ve zanaatkârların ekonomik, toplumsal ve askeri dayanışma örgütüdür.
Kurucusu Ahi Evran'dır. Özellikle Kösedağ Savaşı'ndan (1243) sonra Anadolu'da yok olan devlet otoritesinin yerini alarak, kentlerde ekonomik düzeni ve güvenliği sağlamıştır. Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna da destek veren Ahilik Örgütü, aynı zamanda bir Ahi şeyhi olan Osmanlı Sultanı I. Murat (1362-1389) tarafından kentlerde devlet otoritesini güçlendirmek amacıyla zayıflatılmışsa da ticarete getirdikleri ahlaki kurallar ve örgütlülükleri, Sanayi Devrimi'nin Osmanlı Devleti'ni olumsuz etkilemesine kadar varlığını sürdürmüştür.
2- Anadolu'da İslam inançları çerçevesinde oluşmuş esnaf yardımlaşma birliği.
3- Esnaf, zanaatçı, çiftçi gibi çalışma kollarını içine alan ve bu iş kollarının yararına çalışan ocak. Bu ocağa mensup olanlara Ahî denirdi.
4- Müslüman Türklerde ve özellikle Türkiye Selçukluları Devleti'nin parçalandığı dönemde sosyal düzeni korumak amacıyla oluşturulan ekonomik dinî teşkilâtın adı.
Benzer Tarih Terimleri:
Kurultay: 1. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşüldüğü kurul.
2. İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı büyük meclis için kul
Çırağan Baskını: 20 mayıs 1878 tarihinde Padişah II. Abdülhamit'i tahttan indirerek, yerine V. Murat'ı yeniden tahta çıkarmak amacıyla Ali Süavi'nin yönetiminde 70 kiş
Esnaf: El zanaatları veya küçük ticaretle geçinen kimseler.
Efendi: Eskiden bilim adamlarına verilen bir unvan idi. 19. yüzyıldan sonra Osmanlı şehzade ve veliahtlarına da Efendi denildi.
Mükellef: Yükümlü.
Fetret: Devlet gücünün zayıfladığı bir yerde düzenin yeniden kurulmasına kadar geçen süre (karışıklık)