Ahitname Nedir? Ahitname Hakkında Kısaca Bilgi

Ahitname Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ahitname:
Antlaşma belgesi,antlaşma.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ahitname:
İki hükümet arasında sulh ve asayişe, siyasi, ticari vs. işlere dair imzalanan mukavelelerle, devletçe muhtelif hususlar için siyasi olarak tanzim edilen resmi evrak için kullanılan tabirdi. Biri Arapça diğer Farsça iki kelimeden meydana gelen bu tabir, söz vermek, üzerine almak anlamlarını taşımaktaydı.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ahitname:
1. Antlaşma belgesi, antlaşma, anlaşma, sözleşme, mukavele.

2. Yazılı emir ve talimat; bazı şahıs ve gruplara tanınan hak ve imtiyazları, yabancılarla yapılan anlaşma hükümlerini içeren belge.

3. Hz. Peygamber’in, halife ve hükümdarların emriyle çeşitli kademelerdeki yönetici ve memurlarla ilgili olarak düzenlenen tayin kararı.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Hükümdar: Padişah, kral, hakan gibi taht sahibi, bir ülkeyi tek başına yöneten devlet başkanı.

Hadis: Hz Muhammet'in sözlerine ve davranışlarına ilişkin olan bilgilerdir. İslam inanışında Kuran'dan sonraki en önemli bilgi kaynağıdır.

Dionisos: İlkçağ Yunan Mitolojisinde baş tanrı olan Zeus'un oğludur. Bağların koruyucusu ve şarap tanrısıdır.

Gılgamış: Tarihin ilkyazılı destanıdır. Gılgamış, eski Asur ve Babil destanlarında adı geçen bir kahramandır. Üçte ikisi tanrı ve üçte biri insan olarak anlat

Haiz: Herhangi bir şeye sahip olma.

Dar-ül Harp: Bir İslam devletinin egemenliği altında bulunmayan topraklardır. Bu topraklar İslam saldırılarına açık, cihat alanlarıdır.