Aktif Taşıma Terimi Hakkında Bilgiler
1. Hücre zarından molekül ve iyonların taşıyıcı molekülar acılığıyla ve enerji harcayarak az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçmeleridir. Enerji, hücrede bulunan ATP’den sağlanır. Şeker, aminoasit ve demir, sodyum, potasyum, hidrojen, kalsiyum gibi iyonlar; özellikle elektrolitler bu yolla taşınır.
2. Yarı geçirgen bir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
3. Bir maddenin, enerji harcanmasını gerektiren bir işlemle hücre membranı aracılığıyla, yoğunluk farkına bağlı olarak içe ya da hücre dışına taşınması.
4. Maddelerin ATP harcanarak kofullar yardımıyla veya taşıyıcı proteinler aracılığıyla derişimlerinin az olduğu ortamdan çok olduğu ortama doğru zardan taşınması.
Yarı geçirgenbir zarda maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama enerji harcayarak geçmesi olayıdır.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Denitrifikasyon: 1. Amonyağın serbest azota çevrilmesidir. Örneğin bazı bakteriler enzimleri yardımıyla denitrifikasyon yaparlar.
2. Biyosferde azotlu bileşiklerin
Myofibriller: Aktin ve miyozin proteinlerinden oluşan kontraktil, uzun mikros kobik lifler.
Çekum: Kalın bağırsağın ince bağırsakla birleştiği kısımdaki çıkıntı, kör bağırsak.
GTP: Hücre içerisinde meydana gelen bazı biyokimyasal reaksiyonlarda enerji için kullanılan bir tür molekül (Guanozin tri fosfat).
Pirüvat: Üç karbonlu bir asit olan pirüvik asidin iyonlaşmış formu; glikolizin son ürünü ve sitrik asit döngüsünün ham maddesidir.
Spermatogonyum: Erkek üreme sistemindeki 2n kromozomlu sperm ana hücrelerine spermatogonyum (2n) denir. Sperm oluşumu bu hücrelerden sağlanır.