Alevilik Nedir? Alevilik Hakkında Kısaca Bilgi

Alevilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Alevilik:
Hz. Ali'ye bağlı olan mezheplerin ortak adıdır. Hz. Muhammed'den sonra gelen üç halifeyi tanımayan, kendilerine ehli beyt adını veren bir mezheptir. Anadolu Aleviliği, Yesevilikten kay-naklanır ve Ural-Altay Kültürünün derin izlerini taşır. Bir başka deyişle, Anadolu Aleviliği İslam'ın Türk yorumudur. Anadolu Alevilerini, Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran en önemli özellik; namaz, oruç ve hac gibi ibadetler yerine Cem Törenleri yapmaları, Kerbela Katliamı'nda öldürülenlerin anılarına 12 gün su içmeyerek oruç tutmalarıdır. Cem törenleri bir ibadet olmanın yanı sıra, topluluğun ekonomik, toplumsal, hukuksal ve bireysel sorunlarının tartışılıp çözülmeye çalışıldığı sazlı, sözlü yıllık toplantılardır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Alevilik:
1. Hz. Ali’ye bağlılık noktasında birleşen çeşitli dinî ve siyasi grupların ortak adı.

2. Hz. Ali’ye bağlılık temelli din yorumunun genel adı.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Oğan: Eski Türklerde Tanrı.

Sahabe: Hz. Muhammed'in meclislerinde bulunmuş, onun söyleşilerini dinlemiş olan Müslümanlar.

Emperyalizm: Bir ulusun bir başka ulusun ya da başka ulusların topraklarını ele geçirerek yayılması, onları siyasal ve ekonomik egemenliği altına alması

On Emir: Yahudilikte ve Hristiyanlıkta, Tanrı'nın Sina Dağı'nda Hz. Musa'ya vahyettiğine ve iki taş tablet üzerine yazıldığına inanılan dinsel buyruklardır.

Dirayet: Zeka, bilgi, kavrayış.

Zemberekçi (Zenberekçi): Yeniçeri Ocağı'nın 88. ortasına verilen isim. Bunlar silah olarak ZENBEREK denilen bir ok kullanırlardı.