Altın Varak Terimi Hakkında Bilgiler
İnce tirşeler arasında çekiçle do ve döve inceltilen altın levhalara verilen ad. iyi bir altın varak elde etmek için yaklaşık on bin çekiç darbesi gereklidir. Yapıştırma levha hâlinde tezhip de kullanılırdı; Ciltlerde ise, meşinin üstüne yumurta akı sürüldükten sonra altın varak yapıştırılır, bunun üzerine istenilen yazı ile hazırlanan ısıtılmış kalıp basılmak suretiyle şekil verilirdi.
24 ayarlık külçe altının dövülerek veya günümüzde makinelerde inceltilerek, 1 mm kalınlığında levhalar haline getirilmesi ve ardından güderiler arasında çok uzun süre tokmaklanması yoluyla elde edilen, yaldızlanacak yüzeye yapıştırılarak uygulanan oldukça ince altın Ievha. Altın varaklar, her birinde 24 sayfa/varak bulunan defterler halindedir. Mobilya yüzeylerinde, tavan işlemelerinde kullanılır. Altınlanacak yüzey üzerine yapıştırılması için miksiyon, tutkallı su ya da yumurta akından yararlanılır; üzerine zermühre sürülerek parlatılır.
Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:
Yaldız: Altın yaldız ile ilgili bilgilere bakınız.
Gevaş: Nakş-ı âbi ile ilgili bilgilere bakınız.
Körük: Kitap koymağa yarayan mahfazanın açılıp kapanan kısmına verilen ad.
Kabartma Şemse: Eski ciltlerde kapak süsleme motifi şemsenin kabartmalı olanlarına verilen ad. Kabartma olmayanlarına yazma şemse denilirdi.
Besmele Oku: Besmele'deki sin harfinin çekilişinden hasıl olan uzun çizgiye verilen addır.
Minkaf: Mıskale ile ilgili bilgilere bakınız.