Amortisör Nedir? Amortisör Hakkında Kısaca Bilgi

Amortisör Terimi Hakkında Bilgiler

Otomobil-Araba Terimi Olarak Amortisör:
1. Otomobilde yayları frenleyerek aşırı ani yaylanmaları ve yay salınımlarının devam etmesini önler.

2. Amortisör, makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan mekanik veya elektro mekanik makine elemanlarıdır.

Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç göstererek darbenin şiddetini azaltma görevine sahiptirler.

Her türlü darbeli çalışan makinede (tekstil makineleri, presler, iş makineleri, kaldırma makineleri, otomobiller…) kullanılmalarına rağmen, en yaygın kullanma alanı otomobillerdir.

Amortisörler, araç süspansiyon sistemlerinde yaylarla birlikte kullanılarak yoldan tekerleklere gelen sarsıntı ve titreşimlerin araba şasisine iletilmeden emilmesini veya en aza indirilmesini sağlarlar. Burada amortisörlerin rolü yaylardan daha değişik bir karakter gösterir.

Bu sistemlerde yay tarafından depolanan enerji, salınımlar halinde şasiye iletilmeden amortisörler tarafından emilir.

İşte bu prensibe dayanarak yolun düzensizliklerinden dolayı meydana gelen darbe ve salınımları, yaylar, araç gövdesine iletmeyerek depolarlar. Amortisörler ise hareket yönüne ters doğrultuda gösterdikleri direnç ile gerek ilk anda tekerlekten gelen enerjiyi ve gerekse yayda depolanan enerjiyi yutarak ısıya çevirirler. Böylece sarsıntıları azaltırlar.

Amortisörler, sadece aracın konforu için gerekli elemanlar değillerdir. Aynı zamanda tekerleklerin yolu iyi kavramaları gibi önemli bir fonksiyonu da yerine getirirler. İyi bir amortisör virajda savrulmayı önler. Tekerleklerin yere iyi basmalarını ve zıplamamalarını sağlayarak hem çekişi artırır, hem de fren yapıldığında duruş mesafesini kısaltır.

 

Benzer Otomobil-Araba Terimleri:

Biyel cıvataları: Biyel başına biyel kepini bağlayan cıvatalar.

Port: Motorda supabların bulunduğu yerdeki deliktir. Hava-yakıt karışımı ve yanmış gazlar portlardan geçer.

Rölanti devresi: Karbüratörde, motor rölantide çalışırken karışım sağlayan devredir.

Proni freni: Motorun çıkış gücünü ölçen bir cihazdır.

Kılavuz: Deliklere diş açmak için kullanılan özel kesici alettir.

Akü (Akümülatör): Akümülatörler elektrik enerjisini kimyasal enerji halinde depo ederek, devrelerine elektrikli alıcılar bağlandığı zaman bu kimyasal enerjiyi tekrar el