Anayasa Mahkemesi Nedir? Anayasa Mahkemesi Hakkında Kısaca Bilgi

Anayasa Mahkemesi Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:
On bir asil ve dört yedek üyeden oluşan ve kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün Anayasaya uygunluğunu denetleyen bir yüksek yargı organı.

 

Tarih Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:
Yasaların anayasaya uygunluğunu denetlemekle görevlien yüksek yargı organı. Başka mahkemelerden farklı olarak, yalnızca yargı hak ve yetkisini kullanan bir organ değil, aynı zamanda anayasayı ve anayasal düzeni, temel hak ve özgürlükleri koruyan bir organdır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:
Parlamentonun yaptığı yasaların anayasaya uygun olup olmadığını denetler. Anayasalar yasalardan üstündür ve yasalar anayasaya uygun olmak zorundadır. Çünkü anayasalar halk oyuyla kabul edilir ve halkın doğrudan yaptığı anayasalar, temsilcilerinin yaptığı yasalardan üstün sayılır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:
Kanunları, kanun hükmünde kararnameleri, TBMM iç tüzüğünü şekil ve esas bakımından, Anayasa değişikliklerini şekil bakımından Anayasaya aykırı olup olmadığını inceleyen ve denetleyen, Cumhurbaşkanını, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başbakan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı Vekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini, Sayıştay Başbakan ve üyelerini görevleriyle ilgili işledikleri suçlardan dolayı "Yüce Divan" sıfatıyla yargılayan, Siyasi partilerin Anayasaya veya siyasi Partiler yasasına aykırı hareketlerinden dolayı kapatma yetkisine sahip olan yüksek mahkeme.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Anayasa Mahkemesi:
Kanunların, KHK’lerin, TBMM İçtüzüğü’nün Anayasa’ya uygunluğunu, dokunulmazlığın kaldırılması ve milletvekilliğinin düşürülmesine dair TBMM kararlarını denetleyen, siyasi parti kapatma davalarını karara bağlayan ve partileri mali yönden denetleyen, Yüce Divan olarak da görev yapan ve Anayasa ile kendisine verilen diğer görevleri yerine getiren yüksek mahkemedir.

 

Benzer Hukuk Terimleri:

İta: Verme; ödeme

Kaide: kural; usul; ilke; prensip; esas; temel;yol; taban; ayaklık

Donatan: gemisini gemi ticaretinde kullanan gemi sahibidir

Der-pîş etmek: öngörme; göz önünde bulundurma

Atıf: yollama; yöneltme; yükleme; bağlama; eğme; meylettirme; ilişkili bulma

Tekabül: Karşılamak,karşılıklı kabulleniş, takasta bulunma.