Anıt Nedir? Anıt Hakkında Kısaca Bilgi

Anıt Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Anıt:
1- Önemli bir olayın ya da büyük bir insanın anısını yaşatmak üzere dikilen, göze çarpacak büyüklükte heykel veya yapı, abide.

2- Tarih ve sanat değeri büyük yapı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Anıt:
1- Toplum için önemli olan kişilerin veya olayların yapıt olarak gelecek kuşaklara aktarılması.

2- Önemli bir olayı veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklar tarafından tarih boyunca anılması için yapılan göze çarpacak büyüklükte sembol niteliğinde yapı, abide.

 

Sanat Terimi Olarak Anıt:
1. Abide de denir. "Anmak" kökünden türetilen anıt sözcüğü, bir olayı hatırlatmak, önemli bir kişinin/kişilerin ya da kültürün anısını yaşatmak, askerî bir başarıyı, toplumun değer verdiği bir ilke, düşünce, kavram ya da ülküyü yüceltmek, simgelemek amacıyla konuyla ilgili yere, bir meydana geniş bir alandan görülebilecek biçimde çevreye egemen bir konuma yerleştirilen yazıt, sütun, heykel ya da mimari yapıtları tanımlar.

2. Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide.

3. Herhangi bir olay, kişi veya topluluğun anısı için yapılan heykel veya yapı (abide).

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Anıt:
Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide.

 

İnşaat Terimi Olarak Anıt:
1. Önemli bir olayın ya da büyük bir insanın anısını yaşatmak üzere dikilen, göze çarpacak büyüklükte heykel veya yapı, abide.

2. Tarih ve sanat değeri büyük yapı.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Bitüm Şingıl: Genellikle cam tülü, polyester keçe ya da ikisinin birden donatı görevi yaptığı bitüm içeren, üstü mineral kaplı, son kat parçalı çatı kaplama malzeme

Portal: Taç kapı.

Çini: Bir çeşit beyaz topraktan yapılan ve fırında pişirilen üzeri sırlı seramik işlerine verilen ad.

Pürizm: Arıtmacılık. Binanın veya eşyanın çevre çizgilerini, ayrıntılı çizimler gibi belirli çizgiler içine alır ve böylece esere anıtsal oranlar verir.

Harç: Kargir duvarlar ile iç ve dış sıvaların yapımında kullanılan ve mineral esaslı bir bağlayıcı, harç kumu, su ve gerektiğinde ilave edilen katkı maddele

Alaçam: "Karaçam"a Toroslarda verilen ad.