Antibiyotik Nedir? Antibiyotik Hakkında Kısaca Bilgi

Antibiyotik Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antibiyotik:
1- Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen penisilin gibi kimyasal maddelerin genel adı.

2- Bitkilerde özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin, streptomisin vb. maddelerin ortak adı.

3- Bakterilerin üremesini engelleyen ya da öldüren; genellikle mantarlardan, bitkilerden ya da yapay olarak elde edilen ilaç grubu.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, mikropların gelişmesini durdurup onları öldürebilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin gibi maddelerin ortak adı.

2. Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen streptomisin, penisilin gibi kimyasal maddeler.

3. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç.

 

Biyoloji Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Herhangi bir mikroorganizma ya da bitki tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen madde.

2. Mikroorganizmalar tarafından üretilen, seçici toksik özelliğe sahip ve düşük derişimlerde etki ederek hastalık yapan mikroorganizmaları öldüren veya büyümesini durduran antimikrobiyal madde.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikroorganizmaların büyüme ve çoğalmasını önleyen ve onları öldüren maddeler.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikropların (bakterilerin) büyümesini durduran ya da yavaşlatan ilaç.

 

Benzer Sağlık-Tıp Terimleri:

Refraksiyon: Kırılma.

Marfan Sendromu: Sebebi bilinmeyen herediter genetik bir hastalık.

Retroperitoneal: Periton zarının arkasında.

Östrojen: Yumurtalıklardan salgılanan ve insanlarda sekonder cinsel karakterlerin gelişmesini sağlayan hormondur.

Favizm: G-6PD (glukoz-6-fosfat dehidrogenaz) eksikliği olan bazı kişilerde bakla yenildiğinde ağır seyirli bir hemolitik kriz oluşur. Sadece bir kısım hastada

Açık Dolaşım: Kanın damarlardan dokular arasındaki özel boşluklara yayılıp, madde alış-verişi olduktan sonra toplayıcı damarlarla kalbe dönmesine denir.