Asit Yağmuru Terimi Hakkında Bilgiler
1- Sanayi kuruluşları, ev ve iş yerleri ile ekzozlardan havaya yayılan azot ve sülfür oksitlerin yağışlarla yere düşmesi. Atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesidir.
2- Çoğunlukla enerji üretimi ve endüstriyel etkinliklerden kaynaklanan kimyasalların uygun meteorolojik koşullar altında yeryüzüne ulaşmasıyla oluşan yağmurlara denir.
Yakıtlardan çıkan kükürt oksit ve azot oksit gazlarının havadaki su buharı ile birleşip asit oluşturarak yağmur suları ile yeryüzüne inmesi.
1. Kükürt oksitleri, azot oksitleri gibi hava kirleticilerinin havadaki su molekülleriyle birleşmesiyle oluşan asit yağışının yağmur hâlinde yeryüzüne inmesi.
2. Atmosfere insan faaliyetleri sonucunda verilen asit oluşturan öncül moleküllerin sonucunda normalden daha düşük pH'ya sahip yağışların olması.
Esas olarak sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden kaynaklanan, sülfür ve azot oksitleri içeren su buharı emisyonlarının yol açtığı asit çökelmesi.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Pedoloji: Pedoloji, diğer bir adıyla "Toprak bilimi", toprakların yapı ve oluşumunu inceleyen bilim dalıdır.
Planör: Motorsuz, yalnız rüzgar yardımıyla uçan uçak
Besin Ağı: Doğada canlıların beslenmesi ve canlıların arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren ağ.Besin zincirlerinin birleşmesi ile oluşan ağ.
WHO: Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü
Avrasya: Avrupa'yı Asya'nın batı uzantısı kabul eden coğrafyacıların iki kıta için kullandıkları ortak ad.
Nehir: Akarsuların büyüğüne verilen ad. Boyu, beslenme teknesinin alanı, özellikle genişliği ve taşıdığı su niceliği bakımlarından en büyük ana akarsu, ırmak