Asit Yağmuru Terimi Hakkında Bilgiler
1- Sanayi kuruluşları, ev ve iş yerleri ile ekzozlardan havaya yayılan azot ve sülfür oksitlerin yağışlarla yere düşmesi. Atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesidir.
2- Çoğunlukla enerji üretimi ve endüstriyel etkinliklerden kaynaklanan kimyasalların uygun meteorolojik koşullar altında yeryüzüne ulaşmasıyla oluşan yağmurlara denir.
Yakıtlardan çıkan kükürt oksit ve azot oksit gazlarının havadaki su buharı ile birleşip asit oluşturarak yağmur suları ile yeryüzüne inmesi.
1. Kükürt oksitleri, azot oksitleri gibi hava kirleticilerinin havadaki su molekülleriyle birleşmesiyle oluşan asit yağışının yağmur hâlinde yeryüzüne inmesi.
2. Atmosfere insan faaliyetleri sonucunda verilen asit oluşturan öncül moleküllerin sonucunda normalden daha düşük pH'ya sahip yağışların olması.
Esas olarak sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden kaynaklanan, sülfür ve azot oksitleri içeren su buharı emisyonlarının yol açtığı asit çökelmesi.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Gökyüzü: Atmosferin gözle görünen bölümü.
Barkan: Rüzgarların taşıdıkları kum ve tozları hilal şeklinde biriktirmesine denir. Çöllerde yaygın olarak görülür.
Aldehit: Alkolleri oksitlendirme veya asitleri indirgeme yolu ile elde edilen uçucu bir sıvı.
Doğal Bitki Örtüsü: İklim şartlarına göre, kendiliğinden yetişen bitkilerin oluşturduğu örtüye doğal bitki örtüsü denir.
Boy: Aynı soydan gelen veya aynı soydan geldiğine inanan küçük topluluk, kabile. Aşiretin kollarından her biri. Örnek: Oğuzların Kayı boyu.
Ultrabazik: Kayacın kimyasal bileşimine ait SiO2 içeriği % 45'ten az olan kayaçlar için kullanılan terim. Bazı meteorlarda varlığı gözlemlenen bu magmatik kayaç,