Astronomi Terimi Hakkında Bilgiler
1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir.
Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür.
2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.
Uzay ve uzay cisimlerini, gök cisimlerinin özelliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalı. Gök bilimi.
Gökbilimi.
Gök cisimlerinin konumlarını, hareketlerini, birbirlerine olan uzaklıkların ölçülmesini, bunların fizik ve kimya bakımından yapılarını anlatan bilim, gök bilimi.
Gök bilimi.
Gök bilim.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:
Saat Çemberi: Bir yıldızdan ve gök uçlaklarından geçen yarı büyük çember.
Airy Disk Parlaklık Faktörü: Yıldızlar dünyadan çok uzakta oldukları için teleskopla bakıldığında disk şeklinde değil, nokta şeklinde görünürler. Ancak yıldızın görüntüsünü çok fa
Arkabahçe Gökbilimcisi: Gönüllü gökbilimci ile aynı anlamdadır.
Atom Saati: Kuvars saatlerinin yeni bir türü, saatteki kuvars titreşimleri bir atomun ya da molekülün (örneğin: amonyak molekülünün) titreşimleriyle ayarlanır.
Mutlak Parlaklık: Bir yıldızın 10 parsek uzaklığa indirgenmiş parlaklığı.
Ay Tedirginliği: Ay'ın yörünge deviniminde görülen dönümlü düzensizlik.