Bağışıklık Nedir? Bağışıklık Hakkında Kısaca Bilgi

Bağışıklık Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bağışıklık:
Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal yada sonradan kazanılmış direnç.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Bağışıklık:
Bir organizmada, bazı mikroplara, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal ya da sonradan aşı ile kazanılmış direnç.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Bağışıklık:
Belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık (immünite) vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur. Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, hayat boyu devam eder. Pasif immünite ise, antikor reaksiyonu uyandırıcak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyla oluşur.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bağışıklık:
 İnsan vücudunu dış etkenlere karşı koruyan savunma sistemine bağışıklık denir.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Metanojen Arkeler: Diğer bir arke türü, gerekli enerjiyi üretirken metan gazı oluşturur. Metanojen olarak adlandırılan bu arkelere fazla oksijen, zehir etkisi yapar. Hay

Şaşılık: Göz yuvarlağını hareket ettiren (sağa, sola, yukarı, aşağı) kasların uzun veya kısa oluşu ile ilgilidir. Ameliyatla giderilebilir.

Balsam: Sıklıkla odunsu bitkilerden elde edilen reçine ve bu reçinelerden yapılan ilaç.

Bakteriyel Yapay Kromozom (BAC): Bakterilerde kullanılan DNA klonlama vektörü; bu vektör 150.000 baz çiftine kadar yabancı DNA taşıyabilir.

Koledok Kanalı: Karaciğer hücreleri tarafından üretilen safrayı onikiparmak bağırsağına taşıyan kanal; safra kanalı; öd kanalı.

Embriyonik Kök Hücre (ESC): Blastosistdeki çok potansiyelli bir hücre.