Bağlı Genler Nedir? Bağlı Genler Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlı Genler Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Bağlı Genler:
Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunması, yani karakterlere etki eden alellerin aynı kromozom üzerinde olması durumuna bağlı genler denir.

 

Genetik Terimi Olarak Bağlı Genler:
Gelişmiş mikroskoplarla yapılan gözlemler, bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Aynı kromozom üzerinde bulunan bu genlere bağlı genler adı verilir. Bağlı genler, mayoz sırasında bir parça değişimi olmazsa bağımsız olarak ayrılamazlar ve dölden döle birlikte geçme eğilimi gösterirler.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Eşeysiz Üreme: 1. Tomurcuklanma, bir hücrenin bölünmesi veya yenilenme gibi yollarla gerçekleşen, genetik olarak birbirinin aynı olan yavruların meydana geldiği, sad

Embriyo: 1. Bir organizmanın gelişmesinin erken evresinde yumurtanın döllenmesinden sonra, oluşan canlı taslağı. 2. Bir organizmanın gelişmesinin ilk evresi

Mutajen: DNA ile etkileşime girerek mutasyon oluşmasına neden olan kimyasal ya da fiziksel faktörler.

Primordiyum: Bir organ ya da kısmın embriyonik gelişme sırasında görülen ilk belirtisi.

Fotoperyodizm: Hayvan ve bitkilerin ışık ve karanlık değişimlerine karşı gösterdikleri fizyolojik tepki.

Resesif Gen: Etkisini fenotipte gösteremeyen ve çekinik olan gen. Bulunduğu canlıda taşıdığı karakteri dominant gen bulunmadığı zaman oluşturabilen gen çeşididir.