Bas Nedir? Bas Hakkında Kısaca Bilgi

Bas Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Bas:
En pes(kalın) erkek sesi. (Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma operasındaki Osmin gibi.) Basso Cantante: Yüksek ve lirik karakterdeki bas ses. (Don Carlo'daki Kral Philip gibi.) Basso Buffo: Gülünçlü özelliğe sahip, cambazlık yapabilen kıvrak bas ses. (Sevil Berberi'ndeki Dr. Bartolo gibi.) Basso Profondo: Derin bir sonoritesi olan, güçlü ve en kalın bas ses. Ağırbaşlı ve soylu nitelik taşır. (Tristan ve Isolde'deki Kral Mark gibi.)

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Bas:
Kalın erkek sesleri.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Tekerleme: 1- Birbiriyle uyumlu hazır söz kalıbı 2- Çoğunlukla basmakalıp söz.

Sanat Müziği: Besteci denilen kişilerin yaratış oluşumunun koşulladığı ve sınırladığı bir bilinç içinde verdikleri yapıtların tümüne denir. Avrupa'da 10 yy'dan sonr

Buselik: 1- Türk müziğinde, dizeğin üçüncü çizgisindeki si sesi. 2- Türk müziğinde basit bir makam.

Virginal (Alm.): Diz üstüne yerleştirilip çalınan küçük klavsen. Klavsenin tek telli, tek klavyeli, dört oktav genişliğindeki dört köşe biçimi.

Legato-Tenuto: Üzerine konulduğu notanın belirgin bir şekilde ifade edilebilmesi için kullanılır. Üzerine geldiği nota yayarak icra edilir.

Divan Sazı: Meydan Sazından biraz daha küçüktür. Üçerden dokuz teli vardır. Bazı icracılar alta 3. Ortaya ve Üste ikişerli olmak üzere 7 telde takmaktadırlar. Div