Bazilika Terimi Hakkında Bilgiler
1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.
2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır.
3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân.
4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.
1.Kral sarayı. 2.Ortadakiler yüksek, yanlardakiler daha çok alçakolmak üzere içi iki sıra sütunlu, üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.
Hıristiyanlığa geçişte ve ilk Bizans devrinde oldukça çok sayıda yapılmış bir kilise tipidir. Bu tip yapılar doğu-batı ekseni üzerinde uzanan dikdörtgen bir zemin şeması gösterir. Doğu kısmında yarım yuvarlak şeklinde apsis kısmı yer alır. Bazilikalarda orta mekan iki ya da dört sütun disizi ile bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümlere Nef adı verilir. Apsinin önünde tören yapılan kısma Bema denir. Bazilikaların batı yönünde narteks adı verilen giriş mekanları bulunur. Narteks'in önünde ise atrium denen bir avlu yer alır.
Romalılarda dikdörtgen şeklinde yapılan planlı yapı.
Benzer Sanat Terimleri:
Tarz: Bir kimse için özel anlatım biçimi, Güzel sanatlarda üslup, stil.
Manastır: Hıristiyan din adamlarının tapınma amacıyla kent hayatından uzakta, kırlık ve dağlık yerlerde yaptıkları dinsel yapı.
Beyzi: Oval
Yüzey: Bir nesneyi uzaydan ayıran dış ve yaygın bölüm.
Zaviye: Tekkenin küçüğü, gelip geçenlerin konakladığı yer.
Şövale Resmi (Easel Painting): Şövale üzerinde yapılan ve taşınabilir boyuttaki küçük yağlıboya resim. 17. Yüzyılda burjuvazinin gelişimi sonucunda yaygınlaşmış ve resmin evlere gir