Eğitim Sitesi

Berat Nedir? Berat Hakkında Kısaca Bilgi

Berat Terimi Hakkında Bilgiler

Berat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Berat:
Borçtan, suç ve cezadan kurtulmaktır. Günahlardan kurtulmaya vesile olan Şaban ayının onbeşinci gecesine de Berat gecesi denir.

 

BeratTarih Terimi Olarak Berat:
1. Osmanlı Devleti'nde padişahın kişilere verdiği emir, hüküm ve yetki içeren belgedir. Fermanın berattan farkı onun, devletle ilgili olmasıdır.

2. Bir haktan yararlanmak için devletçe verilen belge.

3. Osmanlı döneminde, bir göreve getirilen, aylık bağlanan, ayrıcalık, nişan ya da san verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.

 

BeratSosyal Bilgiler Terimi Olarak Berat:
1-Osmanlı Devleti'nde bir göreve atanan, aylık bağlanan, san, nişan veya ayrıcalık verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu.

2-Borçtan, suç ve cezadan kurtulmaktır. Günahlardan kurtulmaya vesile olan Şaban ayının onbeşinci gecesine de Berat gecesi denir.

 

BerâtHukuk Terimi Olarak Berât:
rütbe, nişan ve imtiyaz verildiğini bildiren ferman

 

BeratOsmanlı Türkçesi Terimi Olarak Berat:
Osmanlı Devletinde bir göreve tayin ya da unvan verilmesi nedeniyle verilen ferman.

 

BeratYazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Berat:
Osmanlı Devleti teşkilatında bazı vazife, hizmet ve memuriyetlere, tayin edilenlere vazifelerini icra etmek üzere, padişahın tuğrası ile verilen mezuniyet veya tayin emirleri.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Kurra: Kur'an-ı Kerim'i sahih rivayetlere göre okuyan uzman okuyucu. devam

Bağışlama: Affetme. devam

Farz Oruçlar: Farz oruçlar vakit bakımından belirli ve belirsiz diye ikiye ayrılır. a) Belirli farz; ramazan orucudur. b) Belirsiz farz; kazaya kalan ramazan ay devam

Otorite: Bir toplumun sosyal ve kültürel yapısına uygun olarak ortaya çıkan kurumsallaşmış güç kullanımı, alanında üstün olarak kabul edilen kimse, yetke. devam

Gayr-i meşru: İslâmiyet'e uygun olmayan iş ve hareketler. devam

Mutaassıp: 1. Tutucu, bağnaz, kendi tarafını tutmakta aşırı giden. 2. Daha çok kendi din ve görüşlerini tutmakta aşırı gitmekle birlikte başka din ve düşünced