Besin Piramidi Nedir? Besin Piramidi Hakkında Kısaca Bilgi

Besin Piramidi Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Besin Piramidi:
Üreticilerden, son tüketiciye kadar aktarılan besin (enerji) miktarının karşılaştırılmasını sağlayan yapıya besin piramidi denir. Besin zincirinin dikey dizilimidir. İlk basamağında her zaman üreticiler bulunur.
Besin piramidinin her üst basamağına geçişte enerjinin yaklaşık %10'u kaybedilir.
Piramidin tepesine doğru gidildikçe:
* Aktarılan besin (enerji) miktarı azalır.
* Canlı sayısı azalır.
* Genel olarak canlı kütlesi/büyüklüğü artar.
* Aktarılan artık (zararlı) madde miktarı/etkisi artar. Yani alt tabakalarda meydana gelen kirlenme en çok üst tabakaları etkiler.

 

Biyoloji Terimi Olarak Besin Piramidi:
Besin ağında bulunan canlıların beslenme ilişkilerini gösteren trofik düzeylerin sıralanması.

 

Benzer Fen Bilimleri Terimleri:

Ayrıştırıcılar: Doğadaki ölü bitki ve hayvan atıklarını parçalayarak toprağın madensel tuz ve mineral ihtiyacını karşılayan canlı grubudur. Bazı bakteri ve mantarlar

Rodopsin: Göz organında bulunan ve fotonun ilk olarak çarptığı bir çeşit protein.

Ampermetre: 1. Bir elektrik devresinden geçen elektrik akımının şiddetini ölçmeye yarayan araçtır. Akımı amper cinsinden ölçer. Devreye seri olarak bağlanır. 2

Kaçış Rampası: Eğimi fazla olan karayollarında fren arızası yapmış olan araçların durmasını sağlayan, kum, çakıl ve mıcırdan oluşan yokuşlu yol.

Akrep: Vücutları ince uzun yapılı olup, boyları ortalama 5-12 cm arasında değişen hayvanlardır. Eklem bacaklılar grubuna girer.

Penisilin: " Penicillium notatum " isimli bir mantar tarafından üretilen ve bakteri hücre duvarının sentezini engelleyen bir antibiyotik.