Besin Zinciri Nedir? Besin Zinciri Hakkında Kısaca Bilgi

Besin Zinciri Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Besin Zinciri:
Yeşil bitkilerce üretilen organik maddelerin farklı canlı organizmalar aracılığı ile ekosistemde dolaşımına verilen isimdir. Besin zincirinin basamakları, üreticilerden tüketicilere doğru birbirine eklenerek ekosistemde madde ve enerji aktarımını sağlar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Besin Zinciri:
1. En son enerji kaynağı olan bitkiden enerjiyi ileten organizmaların dizisidir. Bu dizideki her fert kendisinden bir öncekini yer ve kendinden bir sonraki tarafından yenir.

2. Besinlerdeki enerjinin üreticilerden otçullara ve onlardan etçillere kadar olan iletimine besin zinciri veya enerji aktarımı denir.

3. Bir besin ağının, av olan türler ile onları tüketen avcıların oluşturduğu genel basit bir sıralama şeklindeki bölümü.

4. Komünitede bir organizmanın bir sonraki organizma için besin oluşturduğu dizi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Besin Zinciri:
Bitki, otçul hayvan ve etçil hayvan arasında besine dönüştürülen enerjinin organizmadan organizmaya geçişidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Besin Zinciri:
1. Canlılar arasındaki beslenme ilişkilerinin, zincir şeklindeki gösterilişi.

2. Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir.

3. Bir ekosistemde, enerjinin temel kaynağı olan bitkilerden başlayarak her biri kendinden önce geleni yiyen ve kendisinden sonra gelenler tarafından yenen bir dizi organizmadan geçerek iletilmesi olayına besin zinciri denir.

 

Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri:

İşlenen Alan: Tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri, bağlar, meyve ağaçları, zeytinlik, sebzelik ve bunlar için ayrılan nadas dâhil tüm alanlara verilen isimdir

Ekiyofit: İnsanların bitkilerde çeşitli özellikleri dikkate alıp güdümlü olarak; introdüksiyon, seleksiyon, melezleme, mutasyon ve poliploidi gibi çeşitli yönte

Fiksasyon: Azot, karbon ve potasyum gibi elementlerin, herhangi bir organik ya da inorganik maddeye bağlanması olayıdır. Burada bağlanan element, organik veya in

Nispi Nem: 1m³ hava içerisindeki su buharı miktarının, aynı sıcaklıkta bu hacmin en çok yüklenebileceği, su buharı miktarının % olarak ifadesidir.

Sitogenetik: Soyaçekim ve kalıtımı hücrelerle ve daha çok kromozomla ilişkisi bakımından inceleyen biyoloji dalıdır.

Klimatoloji: Bir bölgenin ışık, sıcaklık, hava, rüzgâr ve yağış, nispi nem gibi fiziksel faktörlerini, uzun yıllar içerisinde inceleyen bilim dalıdır. Bu elementle