Besmele Nedir? Besmele Hakkında Kısaca Bilgi

Besmele Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Besmele:
"Bismillahirrahmanirrahim"in kısa ifadesi.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Besmele:
Bismillâhirrahmânirrahîm ifadesinin kısaltılmış halidir. Peygamber Efendimiz her hayırlı işe besmeleyle başlamayı tavsiye etmiştir. O yüzden Kur'an-ı Kerim okumaya, yemek yemeye, su içmeye kısacası her işe başlarken Müslüman olarak hep besmele çekeriz. Böyle yapınca "Biz bu işi Allah'ın adıyla, O'nun rızası için ve O'nun izniyle yapıyoruz," demek isteriz."Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile" anlamına gelir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Besmele:
Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile anlamına gelen ve bir işe başlarken söylenilen bismillahirrahmânirrahîm'in kısaltılmış şekli sözü, bismillah.

 

Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:

Rabıta: Ayak ile ilgili bilgilere bakınız.

Altun Cedvel: Altun ezmeğe mahsus tabaklara da her ne kadar altun tabağı denilirse de bunlar büyük kıtadadır. Mertebânî tabak denir. Ayrıca bunlarda ezilip ufak ve

Ebrulamak: Bu işte kullanılmak üzere hazırlanan boyaları özel olarak yapılan fırçalar yardımıyla tekne üzerine serperek ebru yapma işlemidir.

Secde Gülü: Kur'an-ı Kerim'de secde edilecek âyetlerin hizasına, sayfa kenarlarına yapılan yuvarlak, içi boş süsleme. Gül şeklinde olduğundan bu adı almıştır.

Tabaka: İnce yaprak hâlindeki kâğıda verilen ad.

Sivri Mühre: Ucu eğri ve düz sivridir. İnce alanları parlatmada kullanılır.