Biçim Bozma Terimi Hakkında Bilgiler
Özellikle güzel sanatlarda, fotoğrafta (fotoğrafçılık) ve dansta verilerini doğadan alan ve belirli normların ya da normal (olağan) biçimlerin bulunduğu kabul edilen görüntülerde biçimi abartarak sunma, normal in göstergelerini tümüyle yok etmeden değiştirme.
Dışavurumculuk ya da ilk sanat gibi duygu ve anlatımın vurgulandığı, izleyiciyle iletişimin etkili olmasının amaçlandığı sanat türlerinde biçimbozma yoğun olarak kullanılmıştır. Öte yandan özellikle 20. Yy' ın serbest yaklaşımı içinde pıcasso ya da h. Moore gibi bir çok sanatçı biçim olanaklarını artırmak için, kaynakları doğa olsa bile biçimbozmayı bir araç olarak kullanmışlardır. Gerçeküstücülük' teyse biçimbozma, duygu ve düşlerdeki gerçekleri anlatabilmenin aracı olmuştur. Öte yandan yeni- dışavurumculuk gibi, "normal" kavramlara bağlı olmayan ve doğanın tüm görüntü kullanımlarından bağımsız biçim yaratan sanat üsluplarında biçimbozmadan söz edilemez; çünkü bu üsluplarda normalin ne olduğu hakkında belli ilkeler yoktur. Fotoğrafta biçimbozma çekim sırasında aynalar ya da merceklerle ya da çekimden sonra baskı sırasında mekanik ve kimyevi yöntemlerle görüntüyü değiştirerek elde edilir.
Benzer Sanat Terimleri:
Karikatür: Karikatür, herhangi bir fikri, insanı veya bir olayı abartan ve çarpıtan, insanı güldürecek ve güldürürken de düşündürecek resim türüdür.
Ordu: Eski Türklerde Türk kağanının oturduğu karargâh.
Şövale: Ressam sehpası.Üstünde tuval yada benzeri taşınabilir resimlerin yapıldığı dayanak.
Dekalkomani: 1930′larda Oscar Dominguez' in (1906-58) gerçeküstücülük akımının otomatizm kavramından yola çıkarak oluşturduğu teknik. Bu teknikte boya kalın
Amfitiyatro: Çember ya da oval biçimde kademeli oturma yerleri olan gösteri alanı.
Buluntu: Kazı veya araştırmalarla ortaya çıkarılmış olan eşya, bulunan şey.