Birincil Enerji Üretimi Terimi Hakkında Bilgiler
Doğal kaynaklardan enerji sağlanması ve daha kapsamlı olarak, belirli türetilebilen enerji biçimlerinin ("Birincil" olarak nitelendirilen elektrik enerjisi) üretimidir. Bu üretim iki biçimde olabilir.
- Birincil Yakıt Üretimi : Enerji sağlanması amacıyla yakıtların doğal yataklardan (belirli miktarlarda) çıkarılması olup üretim ve depolama sırasındaki kullanım ve kayıplar (doğal gaz kayıpları, meşale gazı, depolara basılan gaz gibi) düşülerek miktarı belirlenir. Bu miktarlara termik santrallarda kullanılan artıklarla henüz bir enerji üretim işlemi uygulanmayan yanabilir hayvansal ve bitkisel ürünler dahildir.
- Birincil Elektrik Enerjisi Üretimi : Genellikle hidrolik, jeotermal ve nükleer santrallarda üretilen elektrik enerjisi birincil elektrik enerjisi olarak nitelendirilir. (Dünya Enerji Konferansınca, enerji bilançoları için hidrolik ya da nükleer enerjilerin birincil enerji eşdeğerlerine dönüştürülmesi önerilmektedir.) Ancak, bu bir temel tariftir; bazı hususların belirtilmesi ve yorumlarla değişikliklerin yapılmasını gerektirir. Örneğin, birincil elektrik enerjisi kapsamına güneş ve rüzgar enerjilerinin alınması, hidrolik üretimde tüketilen ve üretilen enerji arasındaki pompalama için gerekli elektrik enerjisi tüketiminin dikkate alınması gerekir; nükleer enerji ise ülkelere göre değişik biçimlerde yorumlanmaktadır.
Not : Doğrudan kullanılan güneş ve rüzgar enerjileri (doğrudan termik ya da mekanik kullanım) bir birincil üretim sayılabilir; değerlendirme genellikle işleyen ilk apareyin çıkışında yapılır; bu enerji biçimleri bilançolarda bugüne kadar çok küçük paylarda yer aldığından, bunların değerlendirilmesinde uygulanan yöntemlerin etkileri arasındaki farklar önemsiz kalmaktadır.
Benzer Elektrik Terimleri:
Nükleer Yakıt: Bir reaktörde zincirleme nükleer reaksiyonu sürdürebilen nitelikte, fosil çekirdeklerden (nükleitlerden) oluşan malzemedir.
Tüketim Denetimi: Özel ölçme gereçleri (ısı ve özel tarifeli puant tüketimini belirleyen sayaçlar) kullanılarak aralıklı çalışma sağlayan tarifelerden yararlanılması, t
Sözleşmeye Bağlanmış Kapasite: BDGT Modülünün bir bölümünü oluşturmayan Üretim Grupları ile ilgili olarak, ilgili Üretim Grubunun, Saha Kapasitesine göre yapılacak değişiklikler göz
Yatay Entegre Elektrik Yükümlülüğü: Elektrik üretim, iletim ve dağıtım fonksiyonlarından en az birini ve elektrik ile ilgili olmayan bir diğer faaliyetin yerine getirilmesi yükümlülüğü.
Oturan Sistemi Toparlama Santralı (OST Santral): Oturan sistemi toparlama yeteneğine sahip olduğu Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşmasında beyan edilmiş olan Üretim Santralı.
TUİSO: Türkiye Ulusal İletim Sistemi Organizasyonu.