Biyografi Nedir? Biyografi Hakkında Kısaca Bilgi

Biyografi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Biyografi:
Tanınmış, eserler yazmış, ün bırakmış kişileri tanıtmak amacıyla yazılan yazılara biyografi denir. Biyografilerde yurtlarına, insanlığa hizmetleri dokunmuş önemli kişilerin çalışmaları, hayatları, eserleri anlatılır. Biyografilerin açık, sade bir dille, tarafsız olarak yazılması gerekir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Biyografi:
Bir kişinin yaşamını ve eserlerini, nesnel bir bakışla anlatan eser. Öz geçmiş.

 

Sanat Terimi Olarak Biyografi:
Öz geçmiş.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Biyografi:
Yaşam öyküsü. Bir sanatçının, yazarın ya da meşhur bir insanın hayat hikayesinin anlatan, kişisel hayatı konu alan edebi tür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Biyografi:
Kişilerin hayatını anlatan eserlerdir. Biyografilerde, kişinin hayatı başka kişi ve kişiler tarafından yazıya geçirilir.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Seyahat (Gezi) Yazısı: Gezilip görülen yerlerin ve o yerlerle ilgili izlenimlerin anlatıldığı yazılara gezi yazısı denir. Bilinmeyen, görülmeyen bir yeri, bir memleketi, man

Parantez: () biçimindeki noktalama işareti. Ayraç.

Ses Düşmesi: Kimi sözcüklerin çekimlenişinde veya türeyişinde, bir sesin düştüğü görülür. a) Ünlü Düşmesi : İki heceli olan kimi sözcükler ünlüyle başlaya

Fiil Kökü: Oluş, kılış veya durum bildiren fiil soylu kelimenin yapı bakımından daha küçük ögelere bölünemeyen anlamlı kısmı: aç-, al-, es- vb.

Tasarlama Kipleri: Fiilin olumlu veya olumsuz yöndeki gerçekleşmesini, tasarlanan dilek, istek, şart, gereklilik veya emir kavramları içinde veren kipler: git-se, gid(t)

Kişi Zamiri: İnsan adlarının yerine kullanılan zamir.